Društvo

Pokrenuta procedura za učlanjenje CG u Međunarodnu organizaciju za razvoj prava IDLO

Procedura za učlanjenje Crne Gore u Međunarodnu organizaciju za razvoj prava IDLO pokrenuta je danas u Ministarstvu pravde.
Pokrenuta procedura za učlanjenje CG u Međunarodnu organizaciju za razvoj prava IDLO
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku delegacije IDLO-a na čelu sa Fredom Hastom, regionalnim direktorom, sa delegacijom Ministarstva pravde na čelu sa Nikolom B. Šaranovićem, generalnim direktorom Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije, predato je pismo potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina, upućeno predsjedniku Skupštine članica IDLO-a Navafu Al-Mahamelu, o namjeri učlanjenja Crne Gore u ovu međuvladinu organizaciju. 

''Međunarodna organizacija za razvoj prava (International Development Law Organization – IDLO), jedina je međuvladina organizacija isključivo posvećena promociji vladavine prava. Sjedište organizacije je u Rimu, gdje je nastala iz Međunarodnog instituta za razvoj prava, osnovanog 1983. godine. Sporazum o osnivanju IDLO-a potpisale su 5. februara 1988. godine: Francuska, Filipini, Italija, Holandija, SAD, Senegal, Sudan i Tunis. Pored zemalja osnivača, danas su članice IDLO i: Avganistan, Australija, Bugarska, Burkina Faso, Kina, Ekvador, Egipat, El Salvador, Jordan, Kenija, Kuvajt, Mongolija, Mozambik, Norveška, Pakistan, Paragvaj, Peru, Rumunija i Turska'', objašnjeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Kako se dodaje, programi organizacije uključuju razvoj pravnih kapaciteta, sudski integritet i nezavisnost,ustavnu reformu i izgradnju institucija.

''IDLO je od 2001. godine stalni posmatrač pri Ujedinjenim nacijama, sa kancelarijama u Njujorku, Ženevi i Hagu, i mrežom od 2.500 stručnjaka i 47 nezavisnih alumni udruženja, a projektima i aktivnostima prisutan je u preko 30 zemalja, uključujući i Crnu Goru.  U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, IDLO je od 2013. godine podržavao jačanje kapaciteta tadašnjeg Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, a naročito od novembra 2015. do februara 2017. godine, sprovođenjem projekta „Obuka sudija o privrednom pravu“, ističe se u saopštenju.

O inicijativi Crne Gore za učlanjenje u IDLO odlučivaće se na Skupštini članica IDLO-a u novembru tekuće godine, nakon čega slijedi zajedničko organizovanje regionalnog foruma o pravosudnoj saradnji. 

Portal Analitika