Politika

ŠIPAN: Nova uloga NATO-a i bezbjednosni izazovi na Zapadnom Balkanu (FOTO)

U organizaciji Atlantskog vijeća Hrvatske, uz podršku NATO-a i Međunarodnog Instituta za mir iz Beča, u Šipanu se krajem juna i u prvoj sedmici jula održala, tradicionalna Međunarodna ljetnja škola „Šipan“. Predsjednik Instituta za mir, iz Beča, dr. Hannes Swoboda, govorio je o budućnosti Evropske unije, posebno ističući, da nedostatk entuzijazma kod EU lidera, često dezorjentiše zemlje Zapadnog Balkana. Istakao je, da je svaki vid regionalne saradnje dobrodošao, ukoliko ne sprečava brz i jednoznačan put ka Evropskoj uniji.
ŠIPAN: Nova uloga NATO-a i bezbjednosni izazovi na Zapadnom Balkanu (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Naučna konferencija pod nazivom: Nova uloga NATO-a i izazovi na Zapadnom Balkanu održava se već šesnaest godina zaredom. U radu konferencije su učestvovali ugledni naučnici i predavači iz cijelog svijeta, kao i polaznici – postdiplomci, doktoranti i mladji lideriii iz svijeta vanjske politike. 

Konferenciju je otvorio univerzitetski profesor i predsjednik Atlantskog vijeća Hrvatske prof. dr Radovan Vukadinović. Uvodna izlaganja, fokusirana na novu ulogu NATO-a i proces stabilizacije zemalja Zapadnog Balkana, imali su NATO PDD Program Officer Zsolt Rabai i pomoćnik ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordan Bakota.

nato2Interesantna debata nastavljena je kroz tkz. “Američku sesiju” u okviru koje je, profesor sa Florida State Univercity Lee Kendall Metcalf, govorila o uticaju aktuelne Trampove politike na Zapadni Balkan, dok je pukovnik T. Duggleby prezentovao globalne sigurnosne prijetnje sa “zamrznutim konfliktima” kao glavnim sigurnosnim prijetnjama. 

Prvi dan zaključen je tkz. “Ruskom sesijom” tokom koje su, prvi sekretar Ruske Ambasade u Zagrebu Dmitry Maltsev i predstavnik Instituta za slovenske studije pri ruskoj Akademiji nauka, Alexander Pivovarenko, iznijeli stavove ruske politike o relacijama za Evropom, posebno s Zapadnim Balkanom.

Ukrajinska kriza promijenila sve: Prvi sekretar Ruske Ambasade u Hrvatskoj, Dmitry Maltsev, iznio je stav, da je razlika u stajalištu Rusije prema pitanju pristupanja Crne Gore i Hrvatske NATO savezu, u odnosu na Evropu i Zapadni Balkan, uzrokovana promjenom u međunarodnim odnosima, nakon krize u Ukrajini 2014 godine.

Na pitanje o Odluci o ratifikaciji Sporazuma Crne Gore sa NATO-om u Skupštini Crne Gore rekao je “Odluka Crne Gore je legalna, ali Rusija i dalje smatra da je po ovom pitanju trebao biti održan referendum”.

Drugog dana Konferencije, učesnicima se, video linkom obratio bivši direktor NATO Information Office u Moskvi Robert Pszczel, iz NATO PDD. On je upoznao učesnike sa specifičnim odnosima NATO-Rusija i NATO strategijom za Zapadni Balkan, nastalim, posebno, nakon pridruživanja Crne Gore  NATO-u.  Tokom tkz. “Balkanske sesije” govoreno je o politici “Otvorenih vrata” za zemlje regiona Zapadnog Balkana.

nato3Predsjednik Instituta za mir, iz Beča, dr. Hannes Swoboda, govorio je o budućnosti Evropske unije, posebno ističući, da nedostatk entuzijazma kod EU lidera, često dezorjentiše zemlje Zapadnog Balkana. Istakao je, da je svaki vid regionalne saradnje dobrodošao, ukoliko ne sprečava brz i jednoznačan put ka Evropskoj uniji.

Posljednja dva dana prvog dijela Konferencije, izlaganja su imali ambasador Španije u Hrvatskoj Eduardo Aznar i Itai Reuveni sa Instituta za NGO istraživanja iz Jerusalima.

Međusobno povjerenje: Bitan karakter ove konferencije prestavljaju intezivna druženja između učesnika što doprinosi uspostavljenju međusobnog povjerenja između mladih “lidera” nakon turbulentrnog razdobja na prostorima Zapadnog Balkana.

Nakon formalnog dijela konferencije, na kraju dana uz poznate specijalitete ostrva Šipan, kao što je “popara od ribe”, “pasta od morskih ježeva” i Dubrovačku rozatu pričalo se i turističim i zabavnim zbivanjima u Hrvatskoj i Crnoj Gori pa je uslijedio i poziv ušesnicima skupa ali i iskazana želja mladih ljudi na konferenciji da posjete Crnu Goru i uživaju u prirodnim ljepotama i provodu koje samo Crna Gora može da im pruži. U ovim debatama o prirodnim ljepotama i Hrvatska je imala svoje adute samim tim što se konferencija održava na ovom prelijepom ostrvu iz Elafitskog arhipelaga sa tihim uvalama i starim gradjevinama razasutim po šumovitim obroncima.

nato4Drugi dio konferencije “Nova uloga Evroatlantizma”, organizavli su Atlantsko vijeće Hrvatske, Fondacija Hanns Seidel Stiftung iz Minhena i Centra za međunarodne studije, tokom koje su svoja viđenja iznijeli ugledni stručnjaci iz međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti, kao što su prof.dr Radovan Vukadinović, direktor Diplomatske akademije Hrvatske Mladen Andrlić, prof. Lidija Čehuljić-VukadinovićSebastian von Munchow iz George Marshall Centra za Sigurnosne Studije, Marina Mitrevska sa Filozofskog Fakulteta iz Skoplja i drugi.

Po pozivu organizatora, kao stipendista i magistrant na smjeru vanjska politika i diplomacija, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta Zagreb, na konferenciji je učestvovao i Nebojša Todorović iz Crne Gore.

N.T.

 

 

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
М Мирослав Ђукић
10.07.2017. 23:34

Је ли то предвојничка обука за Нато добровољце у рату уза Авганистан? Или ће ово само да се пронатовски подмладак да се едукује, а ратоваће, као и до сада, само сиротиња?

0
3
M Momčilo,Pljevlja
11.07.2017. 08:36

Ne, ćiriličaru, to je priprema za napad na republiku Kosovo...

3
0
H HGI
10.07.2017. 15:40

CG je sigurna zemlja za sve građane CG dok je u NATO pored ovoga ludoga svijeta i Balkana! Hrvatska građanska inicijativa

10
1