Politika

RAKOČEVIĆ: OEBS odao priznanje Crnoj Gori zbog odolijevanja spoljnjem uticaju

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević, koji je bio član crnogorske delegacije na godišnjem zasijedanju Parlamantarne Skupštine OEBS-a, ocijenio je da je Crna Gora dobila priznanje u toku rasprave zbog odolijevanja spoljnom uticaju u toku izborne kampanje u oktobru 2016. i na sami dan izbora.
RAKOČEVIĆ: OEBS odao priznanje Crnoj Gori zbog odolijevanja spoljnjem uticaju
Portal AnalitikaIzvor

„Crna Gora je dobila priznanje u toku rasprave zbog odolijevanja spoljnom uticaju u toku izborne kampanje u oktobru 2016. i na sami dan izbora. Veoma je jasno i državama članicama OEBS-a da je Crna Gora lider u regionu i da je potrebna inkluzivnija i bezrezervna podrška evropskih partnera u preostalom integracionom putu Crne Gore“, rekao je Rakočević za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, bilo je veoma važno komunicirati sa poslanicima zemalja članica OEBS-a da je nezavisnost Crne Gore obnovljena, između ostalog, zbog potrebe da sami odlučujemo o svojoj sudbini, donoseći, makar bile teške, odluke koje imaju samo jedan cilj – konkretan interes za građane Crne Gore.

„Jedna od ključnih odluka za sigurnu budućnost Crne Gore je članstvo u NATO, koje nema ambiciju da bilo koga ugrozi već da učvrsti državnost i obezbijedi prosperitet i dalju emancipaciju crnogorskog društva. Crna Gora ima obavezu da doprinese ostvarivanju konstruktivnog dijaloga među zemljama članicama OEBS zone  jer se u decenijama za sobom pokazala kao egzemplar očuvanja i baštinjenja multi-vjerskog sklada i multi-etničkih vrijednosti unutar granica i izvanrednih odnosa sa svim susjedima, na bazi pragmatičnog i održivog dijaloga“, naveo je Rakočević.

rakocevic1Podsjeća da je u rezoluciji povodom političkih pitanja i bezbjednosti, koja je usvojena, naglašena zabrinutost povodom rasta nacionalizama i zaraćene retorike u zemljama zapadnog Balkana.

„Poseban akcenat je stavljen na opasnost od geopolitičkog uticaja na unutrašnja pitanja zemalja zapadnog Balkana sa ciljem onesposobljavanja društava našeg regiona da se integrišu u međunarodne organizacije i da se zaustavi gradnja nezavisnih institucija, što neminovno vodi političkim i etničkim tenzijama“, zaključio je Rakočević.

Na 26. godišnjem zasijedanju Parlamentarne Skupstine OEBS-a, održanog od 5. do 9. jula, članovi crnogorske delegacije su bili predsjednik Skupštine Ivan Brajović i poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

P.Z.

 

Portal Analitika