Crna hronika

Nebojša Medojević: Tužilaštvo zrelo za generalno spremanje, sve je trulo

Predsjednik Pokreta za promjena I jedan od lidera Demokratskog fronta uputio je saopštenje za javnost koje objavljujemo u cjelini.
Nebojša Medojević: Tužilaštvo zrelo za generalno spremanje, sve je trulo
Portal AnalitikaIzvor

“Država CG će platiti višemilionsku odštetu narko dileru Kaliću, zbog diletantske  optužnice za pranje novca od droge, koja je pala na sudu. U Specijalnom tužilastvu , naravno, niko neće krivicno odgovarati zbog ovakvih profesionalnih promašaja, koji koštaju poreske obveznike milione eura. Jednom od najvecih narkodilera regiona SDT nije uspjelo da dokaže da novac koji imaju potiče od šverca narkotika. A usudili su se da meni i jednom zidaru iz Teslića namjeste slučaj pranja novca. Tužilastvo i sudovi su zreli za generalno spremanje. Sve je trulo.

Tužilac mora odgovarati ako lažno optuži nekoga na bazi politicke instrukcije ili licnog motiva, a bez dokaza. Tužilac mora odgovarati ako falsifikuje dokaze ili ako nezakonito pribavlja dokaze. SDT Lidija Vukčević je usmeno telefonom, bez pisanog podneska, obavjestila Momira Nikolića da dođe u Crnu Goru i da izjavu u svojstvu svedoka, a onda mu odredila pritvor . Prevarila ga je. Ako se tužilac ponaša protivzakonito mora da odgovara.

U slucaju Kalića  SDT je podigao optužnicu i pritvorio optužene , a da nije obezbjedio nijedan materijalni dokaz koji povezuje imovinu sa novcem stečenim distribucijom narkotika. Radi se o veoma složenim istragama koje se vode godinama i uz saradnji sa međunarodnim partnerima i podrazumijevaju da istragom  budu obuhvaćeni i ljudi koji peru novac, u bankma, advokatskim kancelarijama, off shore destinacijama i sl. 

Podići optužnicu bez ijednog dokaza koji argumentuje osnovanu sumnju je neprihvatljiva praksa SDT.

Evo posledica.

Lično sam gledao optužnicu protiv Kalića  za pranje novca. SDT nije obezbjedilo nijedan marerijalni dokaz kojim imovinu i novac koji posjeduju Kalići  poveže sa švercom narkotika. SDT jednostavno nema ni kadrovskih ji tehničkih kapaciteta za sprovođenje istrage ovih najslozenijih krivicnih djela. A to nije slučajno. Đukanović ih namjerno drži na ovom nivou da ne bi njega hapsili. Potrebne su radikalne reforme u ovoj oblasti.

Ne može tužilac da pretpostavlja da je imovina Kalića stečena švercom droge. To svi znamo, ali tužilac to mora da dokaže. Istraga mora obuhvatiti i ljude koji rade pranje. U ovoj optužnici SDT nije ni tražio dokaze. Samo se konstatuje da je imovina stečena od droge . To su ozbiljni propusti. Optužnica je napisana da bi pala i država platila obeštećenje. Kalić  se više ne može goniti po ovom osnovu jer je pravosnažno oslobođen. Praksa da niko nije odgovoran u tužilastvu za ovakve propuste i zlouptrebe službenog položaja, mora biti prekinuta.

Df ima precizan plan ustavnih, institucionalnih, organizacionih, kadrovskin reformi u oblasti borbe protiv organizovamog kriminala i korupcije i on podrazumjeva opšti reizbor tužilaca i sudija , kako bi se iz ovih važnih sistema odstranili poslušnici, neznalice, plaćenici mafije i partijski kadrovi”, navodi se u Medojevićevom saopštenju.

 

Portal Analitika