Crna hronika

Tužilaštvo podnijelo žalbu na oslobađujuću presudu Mandiću i Radunoviću

Više državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je žalbu na presudu kojom su poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić i Slaven Radunović oslobođeni optužbe da su 24. oktobra 2015. godine okupljenu masu građana ispred Skupštine Crne Gore pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, pišu Dnevne novine.
Tužilaštvo podnijelo žalbu na oslobađujuću presudu Mandiću i Radunoviću
Portal AnalitikaIzvor

Žalba je, po saznanju DN, predata Višem sudu u Podgorici, koji će spise predmeta predati Apelacionom sudu Crne Gore na dalje odlučivanje.

“Kad spisi sa žalbom stignu drugostepenom sudu odmah se, na propisan način, određuje sudija izvjestilac i određuje datum sjednice vijeća”, rečeno je Dnevnim novinama iz Apelacionog suda.

Mandić i Radunović su krajem maja oslobođni optužbi da su 24. oktobra od 20 do 22.30 časova na javnom protestu koji je organizovao DF, u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja Crne Gore pozivali da se silom promijeni ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi.

Prvostepenu presudu je izrekao sudija Vladimir Novović, koji je u obrazloženju naveo da se riječi koje su Mandić i Radunović uputili prilikom protesta ne mogu protumačiti kao pozivanje na nasilje.

Prilikom izricanja prvostepene presude, osvrnuo se i na obraćanje okrivljenog Andrije Mandića građanima, ističući da se te riječi moraju cijeniti u svojoj sveukupnosti, a ne izvučene iz konteksta, kako je to navedeno u optužnom predlogu.

“Pa kada se ovako sagledaju, to proizilazi da se izgovorenim riječima poziva na dijalog i da jedino poslanici uđu u Skupštinu gdje im je radno mjesto radi otpočinjanja dijaloga. Ovakav zaključak suda potvrđuje se i daljim ponašanjem okrivljenih Radunovića i Mandića, ali i ostalih poslanika”, naveo je sudija tada.

Sudija je tada kazao da je sud imao u vidu predstavljene dokaze, a prije svega pregledani i preslušani audio video-materijal koji je najpouzdaniji dokaz u pogledu toga šta su okrivljeni kazali i koje su radnje preduzeli.

“Sa posebnom pažnjom, sud je cijenio iskaz Ranka Krivokapića koji je u vrijeme događaja bio predsjednik Skupštine Crne Gore, a koji je saslušan na okolnosti sadržine telefonskog razgovora sa okrivljenim Mandićem, načina i vremena kada poslanici inače ulaze u zgradu Skupštine, te poziva klubu poslanika DF-a da se vrate u Skupštinu radi otvaranja dijaloga. Sud je našao da je njegov iskaz u pogledu tih činjenica jasan, objektivan, istinit i uvjerljiv” kazao je Novović.

Krivokapić je ranije pred sudom tvrdio da je bio krenuo prema Skupštini, ali kada je čuo detonacije, vratio se nazad kući. Bivši šef parlamenta izjavio je takođe da je imao obećanje lidera Fronta da neće silom da upadnu u parlament, da neće silom da preuzmu vlast, da njega lično nemaju namjeru da ruše, što je po svoj prilici bila okosnica oslobađajuće presude i ocjene sudije Novovića da su lideri Fronta pozivali na dijalog.

Tužiteljka Ljiljana Lakić u završnoj riječi je tražila da se u dokaznom postupku saslušaju bivši premijer Milo Đukanović, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić da bi se provjerila vjerodostojnost iskaza Krivokapića. Taj prijedlog je odbijen kao neosnovan uz obrazloženje da je činjenično stanje potpuno utvrđeno. Upravo je jedan od razloga za izjavljivanje žalbe na oslobađajuću presudu to što tokom postupka nijesu saslušani navedeni svjedoci.

 

Portal Analitika