Politika

Teško vrijeme za teške rezove

Nezadovoljstvo većine građana radom aktuelne Vlade, koje je pokazalo nedavno istraživanje javnog mnjenja koje je uradio CEDEM, prouzrokovano je brojnim nepopularnim potezima, smatraju sagovornici Pobjede. Osim restriktivnih mjera i nameta, kako navode, vidljiv je takođe i zamor administracije, izgubio se entuzijazam za evropske integracije, a Vlada je, kako cijene pojedini sagovornici Pobjede, nedovoljno uigrana kao tim.
Teško vrijeme za teške rezove
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje je pokazalo da je do sada najveće nezadovoljstvo građana radom izvršne vlasti. Kako se navodi, radom Vlade zadovoljno je tek 28,3 odsto ispitanika, što je značajan pad u odnosu na istraživanje iz 2014. godine kada je taj procenat iznosio 45,2 odsto. Nešto manje od polovine ispitanika je nezadovoljno radom Vlade: čak 27,4 odsto ispitanika je „veoma nezadovoljno“, a 19,2 odsto njih je „uglavnom nezadovoljno“. Svaki četvrti građanin u anketi CEDEM-a (25 odsto) nije imao stav.

Izazovi

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da Vlada nema adekvatan strateški i odlučan odgovor na izazove političke i socioekonomske krize.

- Ona djeluje nedovoljno konzistentno, nedovoljno ubjedljivo i nedovoljno uigrano kao tim. Stiče se utisak i da su mnogi u toj Vladi u nekim svojim ličnim i partijskim kampanjama ili u nekim svojim međusobnim sukobima za pozicije moći, a da se sužava prostor za one koji pokazuju stvarnu spremnost za dijalog ili želju da rade u pravcu neophodnih reformi - kazala je Uljarević.

Gotovo tridesetogodišnja vlast DPS-a sa koalicionim partnerima, kako ocjenjuje, nije proizvela potrebnu modernost u političkom izrazu te partije, niti oslobađanje od prevaziđenih obrazaca političkog djelovanja.

- Zamor administracije je vidljiv, izgubio se i entuzijazam za evropske integracije, a pojačao otpor ka onom što su sada već jasno prepoznati teški reformski zahvati koje proces pregovora nosi jer to jednostavno zahtijeva mnogo više rada, stručnosti i otvorenosti prema različitostima nego što oni koji ga vode na najvišim pozicijama mogu da pruže - navodi ona.

Uljarević napominje i da ogromni ustupci prema koalicionim partnerima nedvojbeno predstavljaju rezultat loše izvedenih pregovora DPS-a.

- Osjećaj da ova Vlada nema istu snagu kao prethodne je, po mom mišljenju, intenzivirao proteste građana, koji su u različitom obimu, iz različitih razloga i sa različitim intenzitetom jedna od najupečatljivih slika njenog djelovanja.

Nesposobnost Vlade da na njih odgovori samo produbljuje nepovjerenje različitih struktura prema toj Vladi - ocjenjuje Uljarević. Ona ukazuje da je Vlada povukla brojne nepopularne poteze u dijelu sprovedenih ili nametnutih restrikcija i nameta.

- Što joj je u značajnom definisao i sam Đukanović nekim od posljednjih odluka svoje Vlade. Ali, ona je demonstrirala i duple standarde i time podvukla da nijesu svi građani jednaki, pa se samim tim ni mjere štednje neće na sve odnositi isto, pri čemu one u najznačajnim pogađaju one koji imaju najmanje. To nije dobar doprinos izgradnji povjerenja u sistem i u institucije - kazala je Uljarević.

Agresivno

Ekonomski analitičar Predrag Drecun razloge za nepopularnost aktuelne izvršne vlasti vidi u primjeni nepopularnih mjera.

- Vlada je krenula dosta agresivno kada je u pitanju restriktivne mjere, kako u dijelu štednje tako i dijelu zaštite održivosti fiskalnog sistema. To su vrlo nepopularne mjere. Kao što svaka reforma nosi određene teškoće i period neizvjesnosti, tako i ova mora da ima određeni period u kom se ona primjenjuje da bi se očekivani efekti desili u nekoj skorijoj ili daljoj budućnosti, što zavisi od sposobnosti te vlade. Ovdje se očigledno radi o ovoj prvoj fazi i vjerujem da je to osnovni uzrok zbog čega se javljaju takve ocjene - rekao je Drecun za Pobjedu.

 Drecun navodi da nije neuobičajeno da na početku mandata Vlada dobija najniže ocjene u četvorogodišnjem mandatu. - Ono što je manje vidljivo to su neki spoljnopolitički potezi Vlade, koji itekako zaslužuju prelaznu ocjenu, ali ne utiču na standard građana tako brzo i to je u stvari samo podloga za stvaranje neke buduće ekonomije pune stranih investicija - rekao je Drecun.

Portal Analitika