Društvo

Odbranjene kuće u Liješevićima

Nakon pauze od nekoliko sati, kao po ustaljenom redu, ponovo je buknulo u Donjem Grblju. Ovoga puta vatra je izbila u selu Liješevići.
Odbranjene kuće u Liješevićima
Portal AnalitikaIzvor

Velika je površina koja je zahvaćena požarom. Gorjelo je u Vranoviće, Pobrđe, Kubase, Glavatičiće. Najveći problem je, po riječima pripadnika kotorske Službe zaštite i spašavanja vjetar koji često mijenja pravac, pa je i gašenje otežano.

Oko 15 sati prisustvovali smo pravoj drami. Vodila se borba gotovo za svaku kuću, da bi, nakon nekoliko sati zajedno svi, mještani, vatrogasci, gosti konstatovali sa zadovoljstvom da više ne prijeti opasnost domovima.

Umorni i iscrpljeni vatrogasci nijesu krili zadovoljstvo. To naravno, rečeno nam je, nije kraj ove priče. Gašenje će trajati i narednih dana, ali je najvažnije da niko nije stradao i da ni jedna kuća nije zahvaćena vatrom.

Kotorskim vatrogascima su pritekle u pomoć kolege iz Tivta, DVD Perasta i Krtola, bivši vatrogasac Milan Mačić sa svojom cistijernom. Tu su, kao i do sada kad god zatreba, grbaljski preduzetnici Stanko Magud i Slavko Tujković, koji su kotorskim vatrogascima stavili na raspolaganje veliki broj cistijerni da bi se, prilikom intervencije vozila mogla na vrijeme snadbijevati vodom.

Tu je i Ivo Lazarević iz Bigove, koji je vatrogascima donio piće i hranu a vozni park stavio Službi zaštite na raspolaganje. Sokove je donio i Slavko Tujković, preduzetnik.

Pomagali su i mještani i stekao se utisak da su svi na istom zadatku. Neobično je za današnje vrijeme da se, kao dobrovoljac prijavio mladi pomorac iz Škaljara Boris Grgurević, koji se nije štedio prilikom gašenja na više lokacija tokom današnjeg i proteklih dana.

Pomoć u gašenju stigla je i iz vazduha. Dva aviona avio jedinice Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore uključili su, oko 18 sati u gašenje.

Nijesmo ni ovoga puta vidjeli nikoga iz lokalne uprave. Pretpostavljamo da im je vruće i da su spas od vrelog dana potražili u moru ili pored klima uređaja u udobnoj atmosferi. Nije bilo ni pripadnike kotorske policije, iako su obaviješteni o požaru.

Ono je sigurno, vatrogasci će i ovu noć provesti pod vedrim nebom.

Skala radio

Portal Analitika