Svijet

Tramp popunjava zatvor na Kubi kriminalcima

Sve ukazuje na to da će američki predsjednik Donald Tramp ispuniti jedno od svojih predizbornih obećanja, da će zatvor na Kubi Gvantanamo napuniti "lošim momcima", piše britanski dnevnik "Gardijan".
Tramp popunjava zatvor na Kubi kriminalcima
Portal AnalitikaIzvor

Britanski list navodi da su prošle sedmice američki državni tužilac Džef Sešns i njegov zamjenik Rod Rozenštajn, uz direktora Nacionalne obavještajne agencije Den Kouts, posjetili Gvantanamo kako bi "iz prve ruke vidjeli trenutnu situaciju".

Sešns je bio za nastavak upotrebe Gvantanama još dok je bio na funkciji senatora iz Alabame. On je tada američkoj medijskoj kući izjavio da je Gvantanamo "veoma dobro mjesto za smještaj opasnih kriminalaca".

- Potrošili smo dosta novca za uspostavljanje Gvantanama. Mišljenja sam da je to savršeno, prihvatljivo mjesto za smještaj kriminalaca, te da su pretjerane kritike upućune prema tom mjestu - naglasio je Sešns.

Gvantanamo je otvoren kao zatvor 2002. godine i nakon napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine korišćen je za smještaj stranih osumnjičenih za terorizam.

Trenutno je u zatvoru 41 zatvorenik, a u jednom trenutku ih je bilo skoro 800.

Gardijan

Portal Analitika