Društvo

Kumburović: DZ Kotor spremno dočekao sezonu

Dom zdravlja (DZ) Kotor je tehnološki, kadrovski i prostorno adekvatno osposobljen i pripremljen za turističku sezonu, i apsolutno je spreman da pruži kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu turistima i građanima, poručili su iz te zdravstvene ustanove.
Kumburović: DZ Kotor spremno dočekao sezonu
Portal AnalitikaIzvor

Direktor kotorskog DZ, Igor Kumburović, kazao je da je Kotor grad tranzitnog turizma, posebno nautičkog, koji u jednom danu primi i po nekoliko hiljada turista.

“DZ Kotor je apsolutno spreman da pruži kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu, kako osiguranicima iz naše opštine, tako i svim turistima koji posjete naš grad, a potrebna im je određena zdravstvena usluga”, rekao je Kumburović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, svog doktora u DZ Kotor izabralo je preko 20 hiljada osiguranika, što je preko 92 odsto od ukupnog broja stanovnika te opštine. 

U toj ustanovi, kazao je Kumburović, radi devet izabranih doktora za odrasle, kod kojih je registrovano gotovo 16 hiljada pacijenata, i tri izabrana doktora za djecu, kod kojih je registrovano preko pet hiljada mališana.

U DZ kotor radi i jedan izabrani ginekolog, kod kojeg je registrovano preko sedam hiljada žena što, prema riječima Kumburović, čini 70,79 odsto od ukupnog broja osiguranica.

„DZ Kotor je tehnološki, kadrovski i prostorno adekvatno osposoljen i pripremljen za turističku sezonu. I ovog ljeta radiće turistička ambulanta, kako bi svi kojima je neophodna pomoć dobili blagovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i medicinsku njegu na primarnom nivou“, kazao je Kumburović. 

Kako je naveo, turistička ambulanta će raditi u dvije smjene, jutarnja od sedam do 14 sati i popodnevna od 14 do 21 sat, a po potrebi će se i produžiti radno vrijeme.

Kumburović je svima koji se pripremaju da krenu na godišnji odmor preporučio da na put krenu odmorni, da, ukoliko putuju automobilom, izbjegavaju saobraćajne gužve, i da se prije polaska informišu o stanju na putevima.

„Tokom putovanja neophodno je da se prilagodi brzina uslovima na putu i poštuju propisana ograničenja brzine, da se vozi u odgovarajućoj obući i da se ne koristi mobilni telefoni tokom vožnje, kao ni alkohol i gazirana pića“, kazao je Kumburović.

On je istakao da turisti, ukoliko putuju s malom djecom, treba da pripreme dovoljno hrane i vode za djecu i klima uređaje u automobilima koriste umjereno.

Posebna obzirnost se, kako je naveo, preporučuje hroničnim bolesnicima koji treba unaprijed da se raspitaju o dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u mjestu gdje će provesti godišnji odmor.

Kumburović je podsjetio da se ne preporučuje sunčanje u vremenu od deset do 17 sati, već umjereno, u jutarnjim u periodu do deset i od 17 sati, uz obavezno korišćenje zaštitnih sredstva, posebno za djecu.

„Klonite se vrućine. Da bi izbjegli dehidrataciju organizma rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, prvenstveno vode ili niskokaloričnih napitaka, negaziranih, bez kofeina, šećera i alkohola. Ukoliko se osjeti vrtoglavica, slabost, nemoć ili jaka glavobolja, neophodno je preći u hladniji prostor i obratiti se ljekaru“, kazao je Kumburović.

Ne treba se, upozorio je on, izlagati opasnostima prilikom plivanja i ronjenja. „Ukoliko tokom sunčanja osjetite umor, malaksalost, glavobolju, povraćanje, povišenu temperaturu - odmah se javite spasiocu na plaži i najbližoj zdravstvenoj ustanovi“.

Kumburović je poručio da se na izletima u prirodi treba detaljno upoznati se mjestom gdje će se boraviti, i prethodno provjeriti najavljena vremenska prognoza.

Do odredišta, kako je naveo, treba koristiti obilježene staze i puteve i obući adekvatnu odjeću i obuću, pripremiti dovoljne količine vode i obavezno ponijeti napunjene mobilne telefone, baterijske lampe i rezervne baterije.

„Na izlet u prirodi, djecu voditi samo u slučaju detaljno planiranog izleta. Tokom boravka u prirodi ne paliti vatru i ne bacati opuške i zapaljive predmete“, poručio je Kumburović.

On je podsjetio da je broj telefona služba spašavanja 123, policije 122 i hitne pomoći 124.

Na pitanje kako funkcioniše sistem elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda, Kumburović je rekao da je DZ Kotor spremno dočekao taj projekat, od kojeg i zdravstveni sistem i građani očekuju značajne benefite. 

Projekat se, kako je naveo, sprovodi prema preporukama Ministarstva zdravlja, bez većih problema.

„Izabrani doktori se apsolutno pridržavaju uputstva koje je pripremilo Ministarstvo, na osnovu kojeg procjenjuju da li je pacijentu potreban specijalistički pregled. Ukoliko jeste, upućuju ga najprije da odradi neophodnu dijagnostiku i, nakon što je pripremljen, zakazuju kod specijaliste“, pojasnio je Kumburović. 

Prema njegovim riječima, crnogorski zdravstveni sistem teži stalnom unaprjeđivanju i osavremenjavanju, sa krajnjim ciljem dostupnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima. 

„U tom smislu pokrenut je i projekat elektronskog zakazivanja, koji je neophodan da bi se sistem uredio i kontrolisao. Očekujemo da će elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda u potpunosti zaživjeti, uprkos manjim problemima koji se dešavaju, ali koji se odmah u hodu i prevazilaze“, kazao je Kumburović.

On je rekao da DZ Kotor u kontinuitetu radi na osavremenjavanju prostora, modernizaciji medicinske opreme i stručnom usavršavanju medicinskog kadra. 

„Završili smo rekonstrukciju centralnog grijanja u zdravstvenoj stanici Radanovići, adaptaciju i rekonstrukciju toaleta za osobe sa invaliditetom i toaleta za pacijente, a izgradili smo i centralnu arhivu DZ“, kazao je Kumburović.

Kako je naveo, DZ Kotor brojnim aktivnostima puno radi na promociji zdravih stilova života i samim tim prevenciji bolesti. 

„Osim što izabrani doktori u kontinuitetu pacijentima govore o značaju preventivnih pregleda, proteklih nekoliko mjeseci organizovali smo i niz edukativnih skupova“, rekao je Kumburović. 

On je podsjetio da je predavanjem za učenike Osnovne škole „Veljko Drobnjaković“ u Risnu obilježen Svjetski dan zdravlja, a zatim je Savjetovalište za dijabetes DZ Kotor za stanovnike naselja Grbalj i Radanovići, kao i naselja Perast, Risan, Morinj i Kostanjica, održalo dva edukativna skupa na temu promocije zdravih stilova života. 

„Organizovali smo tribinu na temu sportske kardiologije, na kojoj je pored stručnjaka iz oblasti kardiologije i sportske medicine, učestvovao ministar sporta Nikola Janović. Skup je bio izuzetno uspješan i posjećen“, dodao je Kumburović.

On je istakao da je osnovni cilj menadžmenta obezbjeđivanje funkcionisanja sistema i zdravstvene zaštite građanima, „i to beskompromisnom primjenom standarda, normativa i propisanih procedura, upravljanjem kvalitetom, primjenom modernih medicinskih tehnologija primjerenih našem sistemu i mogućnostima“.

„Jedan od temeljnih opredeljenja funkcionisanja naše ustanove je da su ljudski resursi osnova našeg poslovnog sistema, a kontinuirana edukacija zaposlenih praktično dio procesa rada, tako da je i trenutno veliki broj zaposlenih na specijalizacijama, edukacijama, usavršavanjima, stručnim i naučnim skupovima kako u zemlji tako i u širem evropskom okruženju i to iz najrazličitijih oblasti“, precizirao je Kumburović.

Kako je kazao, potrebe građana su prioritet, i obaveza sistema je da obezbijedi da svaki građanin, od novorođenog do najstarijeg, dobije svog izabranog doktora i sve usluge koje zakon propisuje.

„U narednom periodu planiramo rekonstrukciju prostorija Službe izabranih doktora za djecu, organizovanje Škole roditeljstva, stvaranje mogućnosti zakazivanja pregleda putem vajbera i na broj call centra, kao i modernizaciju sajta DZ-a i otvaranje stranice na društvenoj mreži facebook, kako bi građani u svakom trenutnku imali najnovije informacije iz naše ustanove“, dodao je Kumburović.

Portal Analitika