Kultura

Tonko Maroević na Trgu pjesnika 10. jula

U ponedjeljak, 10. jula, sa početkom u 21 čas, biće otvoren ovogodišnji Trg pjesnika, na kojem se odvija književni program 31. festivala „Grad teatar“.
Tonko Maroević na Trgu pjesnika 10. jula
Portal AnalitikaIzvor

Program otvara predavanje akademika Tonka Maroevića „Lirsko čitanje ’Gorskog vijenca’ – „A da što je, nego maštanije“. Ovim programom, organizacija festivala obilježava jedan od najvažnijih jubileja u kulturi kojoj pripadamo i prostoru sa koga potičemo – 170 godina od prvog izdanja „Gorskog vijenca“ (Beč, 1847).

Tokom istoimenog predavanja, izloženog u prvoj polovini godine u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, Maroević je između ostalog, istakao: “Gorski vijenac je apsolutno remek-djelo. Može se, kaže, tumačiti na razne načine. Možda Deretićeva zadnja formulacija da je to svojevrsno enciklopedijsko djelo, otvara najšire mogućnosti i perspektive da se na Gorski vijenac gleda sa svih rakursa, registara izraza, kakve Njegoš upotrebljava”.

Tonko Maroević je hrvatski akademik, pjesnik, esejista, prevodilac, istoričar umjetnosti, istraživač savremene umjetnosti, autor brojnih monografija, te likovni i književni kritičar.

Diplomirao je komparativnu književnost i istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine, gdje je 1976. stekao i titulu doktora nauka odbranom teze „Likovna umjetnost u hrvatskoj knjiženovnosti od moderne do danas“.

Bio je potpredsjednik Matice hrvatske i njen urednik za književnost. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od 2011. godine je dopisni član Slovenačke akademije nauka i umjetnosti, a od 2015. inostrani član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Objavljene su njegove knjige pjesama: „Primirje“, „Slijepo oko“, „U koži i iz kože“, „Baffonerije“, „Motiv Genoveve“, „Trag roga, ne bez vraga“, „Sonetna struka“, „Četveroručno“, „Black & Light“, „Posvetoljubivo“ i „Drvlje i kamenje“, zbirke kritika i studija: „Polje mogućeg“, „Dike ter hvaljenja“, „Zrcalo adijansko“, „Klik“, „Borgesov čitatelj“, „Napisane slike“, „Slikanje i slikama pregovaranje“, „Družba da mi je“ i „Skladište mješte sklada“. Objavio je i dvadesetak likovnih monografija posvećenih savremenim likvnim stvaraocima – od Vojina Bakića do Miroslava Šuteja.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.