Svijet

Ogromni požari u Kaliforniji, ugrožene kuće, evakuacija

Požari ugrožavaju više stotina kuća u američkoj državi Kalifornija, a pojedina naselja su evakuisana, saopštili su američki zvaničnici.
Ogromni požari u Kaliforniji, ugrožene kuće, evakuacija
Portal AnalitikaIzvor

Visoke temperature uobičajene u Los Anđelesu premašio je jak toplotni talas koji je zahvatio taj grad.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da je u subotu u centru grada izmjerena temperatura od 37 stepeni Celzijusa, a da je prethodni rekord bio 35 stepeni izmjerenih 1886. godine.

Oko 2.300 policajaca borilo se protiv 17 šumskih požara koji su zahvatili Kaliforniju u kojoj sušno razdoblje traje već pet godina, a temperatura je dosegnula rekordne vrijednosti, posebno u najjužnijem dijelu. 

Požar koji je izbio u subotu popodne po lokalnom vremenu u okrugu Santa Barbara se proširio i "potpuno je van kontrole", naveli su zvaničnici. 

Visoke temperature i jak vjetar za osam sati su utrostručili požar u Santa Barbari na skoro 77 kvadratnih kilometara, zbog čega je evakuisano oko 200 kuća u ruralnoj oblasti istočno od Santa Marije, kazali su vatrogasci. 

Jedan od požara koji je izbio u podnožju Sijera Nevade, sjeverno od Sakramenta, tokom dana je uništio deset kuća, proširivši se na 800 hektara pošumljenog područja i prisilio stanovništvo na evakuaciju. 

Sa požarima su suočene i države Kolorado i Montana. 

U subotu uveče je lokalizovano samo dva odsto požara u podnožju planina u Sijera Nevadi sjeverno od Sakramenta, koji je uništio 10 kuća i 800 hektara šume, izazvavši evakuacije stanovništva i zatvaranje puteva. (tanjug,AP)

Portal Analitika