Tenis

Znate li zašto se na Vimbldonu neđeljom ne igra tenis?

Vimbldon je, naravno, zbog puno stvari poseban. Najstariji je teniski turnir na svijetu, jedini je Gen slem (od 1988. godine i promjene na Australijan Openu) koji se igra na travnatoj podlozi i definitivno je najznačajniji. Svaka čast svim drugim turnirima, ali baš svaki teniser na svijetu sanja titulu na Ol Ingland klubu.
Znate li zašto se na Vimbldonu neđeljom ne igra tenis?
Portal AnalitikaIzvor

Osim jagoda sa šlagom, specifičnog sastava prodaje ulaznica i svega ostalog što se veže uz Vimbldon, to je jedini od četiri turnira Gren slema koji se ne igra neđeljom usred dvije neđelje njegovog trajanja. Ne, nije riječ o još jednoj engleskoj tradiciji vezanoj uz turnir, nego o praktičnosti. Samo se četiri puta u istoriji, 1991., 1997., 2004. i prošle godine igralo na “Middle Sunday”, i to zbog kišom isprekidanog rasporeda.

Svih drugih godina u 140-godišnjoj istoriji turnira neđeljom se - radi. To je jedini dan tokom dvije neđelje trajanja turnira u kojem organizatori imaju priliku osvježiti terene i malo ih “odmoriti” za nastavak Vimbldona. Pažnja, pedantnost i organizacija kojom se stručnjaci brinu za održavanje kultnih zelenih terena Ol Ingland kluba je nevjerojatna. To je, zapravo, znanost.

Prva u akciju kreće “koza Billy” koja će usisati sve nepoželjne čestice i mrtvu travu s terena, osobito na dijelu iza osnovne linije. Billy, naravno, nije prava koza. Billy je veliki usisavač koji će marljivo počistiti sve terene. Da, da, tereni na Vimbldonu se - usisavaju!

Svakog dana turnira na svim terenima se kosi trava, a tako će biti i u neđelju. Nakon “koze Billy” na travnjake izlazi kosilica Koro Field Top Maker koja će pošišati travu na tačno osam milimetara visine.

Nakon što skupa vimbledonska kosilica odradi posao, red je na Nilove ljude zadužene za zalivanje...

Portal Analitika