Crna hronika

Imovina Marovića i Rađenovića je i dalje na provjeri

Imovina bivšeg funkcionera Svetozara Marovića i nekadašnjeg predsjednika budvanske opštine Lazara Rađenovića i pored toga što su pravosnažno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne i dalje je pod lupom Specijalnog tužilaštva, navodi se u izvještaju Vrhovnog državnog tužilaštva za 2016. godinu. Osim u slučaju Marovića i Rađenovića, Specijalno državno tužilaštvo vodi finansijske istrage u pet predmeta, protiv 190 osoba, zbog sumnje da su u budvanskim slučajevima na nezakonit način stekli imovinu, saopštila je ranije za Pobjedu savjetnica za odnose s javnošću Dragana Unković-Maljević .
Imovina Marovića i Rađenovića je i dalje na provjeri
Portal AnalitikaIzvor

Finansijske istrage Kako je pojasnila, u predmetu ,,Zavala“ vodi se finansijska istraga protiv 37 osobe, a u slučaju ,,Auto-moto društvo“ protiv 25, dok su u predmetu ,,Akva park“ pod lupom Tužilaštva finansije osam osoba. U slučaju nezakonite preprodaje opštinskog zemljišta u mjestu Košljun, vodi se finansijska istraga protiv 46 fizičkih i pravnih lica. Crnogorske vlasti su od početka prošle godine kroz zaključene sporazume o priznanju krivice i finansijske istrage oduzele skoro 24.000.000 eura koje su osuđeni stekli kroz nelegalne poslove. Cifra nije konačna jer se u jednom slučaju očekuje oduzimanje nelegalno stečene imovins ke koristi u iznosu od 3.843.000 eura.

Najveći dio imovinske koristi stečene nelegalnim poslovima oduzet je u Budvi. ,,Češljanje“ poslova budvanske opštine Tužilaštvo je otvorilo slučajem izgradnje fabrike za desalinizaciju vode na Zavali. Zbog sumnje da su gradsku kasu oštetili za 802.300 eura, krajem 2010. godine lisice na ruke stavljene su tadašnjem gradonačelniku Rajku Kuljači, njegovom zamjeniku Draganu Maroviću, poslaniku Đorđu Pinjatiću i još deset osoba. Šest godina kasnije, 17. decembra pretprošle godine, lisice na ruke su stavljene visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista Svetozaru Maroviću.

Prema sporazumnom priznanju krivice koji je potpisao sa Tužilaštvom, Marović je priznao da je kao šef kriminalne organizacije dirigovao poslovima kojima je budvanska opština oštećena za više miliona eura. Iako je odmah nakon hapšenja negirao krivicu, Marović je još u martu prošle godine krenuo u pregovore o priznanju krivice. Poslije šestomjesečnog pritvora, potpisao je dva ugovora koji ga obavezuju da u zatvoru provede ukupno četiri godine i četiri mjeseca i da plati 100.000 eura u humanitarne svrhe.

Hapšenja

U međuvremenu, na optuženičkoj klupi našao se i Kuljačin nasljednik Lazar Rađenović, zbog optužbi da je zloupotrijebio položaj prilikom prodaje opštinskog zemljišta u mjestu Košljun. Od avgusta 2015. do početka prošle godine Tužilaštvo je otvorilo osam predmeta u okviru čijih istraga je uhapšeno 30 osoba. Među uhapšenima su se ponovo našli Rajko Kuljača, Dragan Marović, Lazar Rađenović, Aleksandar Tičić.

Na listi uhapšenih se ovog puta našlo i više članova porodice Svetozara Marovića: njegova kćerka Milena, sin Miloš i strina Mirjana. Hapšenje Marovića ostavljeno je za kraj, iako ga je njegov bliski saradnik Rajko Kuljača odmah nakon što je uhapšen 13. avgusta 2015. godine označio kao šefa kriminalne organizacije. Suočen sa optužbama za učešće u malverzacijama u aferama TQ Plaza, Jaz i Akva park, Kuljača je odlučio da prekine ćutnju, poučen iskustvom iz predmeta ,,Zavala“ gdje je pravosnažno osuđen na dvije i po godine robije. On je u zamjenu za status svjedoka saradnika priznao da je bio član kriminalne organizacije kojom je rukovodio Svetozar Marović. (Pobjeda)

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
s sirotinja ljuta
09.07.2017. 15:37

Marovicima je dojavljeno prije hapsenja i na vrijeme su sve nepokretno otudjili a gotovinu sklonili sa provaljenih banaka.

2
0
n nikola
09.07.2017. 08:40

Dok ovi provjeravaju oni rasprodavaju i sklanjaju je na sigurnom mjestu

5
0
M Milojica
09.07.2017. 07:51

Marovicu je jedini spas da se uclni u DF. Em tamo ima drugova po "zanatu", em su solidarni.

4
1