Društvo

Bolje spriječiti nego gasiti

Na paklenim temperaturama nemoguće je da ne dođe do požara na otvorenom, ali se prevencijom i podizanjem svijesti o eliminisanju faktora rizika umnogome može preduprijediti njihova učestalost, kao i ozbiljnije ugrožavanje ljudi, imovine i uništavanje vrijednog biljnog pokrivača, ističu u Direktoratu za vanredne situacije.
Bolje spriječiti nego gasiti
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima generalnog direktora Direktorata za vanredne situacije Mirsada Mulića, sprovedene su brojne mjere kako bi se pojačao kapacitet za reakcije u situaciji požara i drugih prirodnih stihija, koje nerijetko pokrene čovjek (namjernim ili nemarnim djelovanjem).

Prevencija

- MUP-ov Direktorat za vanredne situacije je u pripremi požarne sezone realizovao mnogobrojne aktivnosti prije svega usmjerene na podizanje svijesti građana i obavljanje preventivnih aktivnosti radi smanjenja rizika od požara – kazao je Mulić. On je naveo da je to obuhvatilo iniciranje za izrade novih i ažuriranje postojećih opštinskihplanova zaštite i spašavanja od požara, formiranje timova za zaštitu i spašavanje, pojačan inspekcijski rad Direkcije. Tako- đe, sprovedena je kampanja, pripremljeni flajeri i informativni materijal o značaju prevencije...

Mulić je podsjetio da MUP u svom sastavu ima Direkciju, Avio-helikoptersku jedinicu (AHJ) koja je, između ostalog, zadužena za gašenje požara iz vazduha. - AHJ raspolaže sa dva aviona tipa „fire boss“ (AIR tractor) kapaciteta po 3.200 litara, jedan avion tipa „dromader“ kapaciteta 2.000 litara i tri helikoptera tipa abell koji, između ostalog, služe za osmatranje terena u ovakvim situacijama – naveo je Mulić. Kako ističe, u slučaju da u narednom periodu požari na otvorenom prostoru budu mnogo opasniji po ljude i imovinu, Crna Gora ima mogućnost da shodno bilateralnim ugovorima zatraži pružanje pomoći od susjednih država poput Hrvatske, Slovenije, Srbije itd. kao i država članica Mehanizma civilne zaštite EU.

- Takođe, kao članica NATO-a imamo mogućnost da preko Evroatlantskog centra za odgovor na katastrofe zatražimo pomoć u situacijama kada su naši kapaciteti nedovoljni. Prilikom organizacije i rukovođenja aktivnostima zaštite i spašavanja od požara naročito treba voditi računa da se zaštite građani i naseljena mjesta, kulturno nasljeđe, kao i kvalitetna biljna kultura. Ovo je posebno važno za primorski i centralni region Crne Gore gdje je dobar dio terena nepristupačan i prekriven makijom – naveo je Mulić.

Apeli

- Više puta smo i apelovali na građane da izbjegavaju radnje koje potencijalno mogu  izazvati požar, poput paljenja otpada, suve trave i grančica na otvorenom prostoru u toku ljetnjih mjeseci, da ne koriste roštilj u šumi ili na mjestima u blizini suve trave, da ne bacaju upaljene cigarete i staklo u prirodu, te poštuju znake zabrane pristupa tokom perioda visokog rizika od požara – ističe sagovornik. On je kazao da se u saradnji sa službenicima Uprave policije radi na identifikovanju osoba za koje se sumnja da su izazvale požare. - Treba istaći da je i u ovom dijelu komunikacija i saradnja sa građanima od izuzetnog značaja, i ovim putem građane pozivamo da kada primijete požar ili one koji požar podmeću, pozovu nadležne i to prijave. (Pobjeda)

Portal Analitika