Turizam

Većina hotela rezervisana do jeseni

– Na Žabljaku je duplo više turista nego lani, to potvrđuje zvanična statistika, a utisak je i da ih ima tri puta više. Lijepo vrijeme privuklo je u durmitorski kraj brojne domaće turiste i vikendaše, ali one koji žive od sezone do sezone mnogo više raduje što su u varošicu stigli Njemci, Kinezi, Francuzi, Poljaci...
Većina hotela rezervisana do jeseni
Portal AnalitikaIzvor

Sezona već uspjela Prema riječima direktorice Turističke organizacije Vanje Šarović-Krgović, ohrabrujuće su i prognoze do kraja ljeta, jer ima hotela koji su bukirani do oktobra. - Na osnovu podataka iz centralnog turističkog registra i prijava koje nam svakodnevno pristižu možemo već sada konstatovati da je ljetnja sezona uspjela. U junu prošle godine registrovana su 5.423 prenoćišta, a ove godine, u istom periodu, imali smo ih 11.608. Istina je i da se gosti ove godine urednije prijavljuju, ali je činjenica i da ih ima mnogo više. I prema podacima NP Durmitor vidi se da je više turista, jer oni su ove godine naplatili 13 odsto više ulaznica nego u uporednom periodu prošle godine - kaže čelnica lokalne turističke organizacije.

Na Žabljaku je 11 hotela, „Planinka“ ovog ljeta nije otvarala vrata, jer se priprema kompletno renoviranje, a znatno veći broj kreveta nudi se u privatnom smještaju. Prije dva dana na Žabljaku je boravilo oko hiljadu turista. Oko tri stotine bilo ih je u hotelima, a ostatak u privatnom smještaju. Vikendom ih je i više, a još kad bi se dodao podatak da na Žabljaku ima oko hiljadu vikendica i samo rijetke su prazne u vrijeme žege, jasna je aktuelna slika.

Raznovrsna ponuda

I direktor Turističkog centra Durmitor, koje gazduje skijalištem Savin kuk, Miloš Popović kaže da ovog ljeta imajuosjetno više posjetilaca. - Lani smo tek 13. jula pustili žičaru, a ove godine smo spremni dočekali sezonu i od 12. juna smo na usluzi turistima. Pretežno su to stranci i ka vrhu Savinog kuka svakodnevno ih krene stotinak. Karta za vožnju uspinjačom košta sedam eura, pet eura je za organizovane grupe, a za djecu četiri eura. U podnožju imamo nacionalni restoran za četiri zvjezdice, kafe bar i igralište za najmlađe koje se ne naplaćuje. Od žičare do samog vrha Savinog kuka je desetak minuta laganog hoda, a tamo su postavljeni teleskopi, zahvaljujući kojima se može uživati u panoramskim pogledima na najviše vrhove Durmitora, ali i kanjon Tare, Crno jezero... Na Savinom kuku je i izvorište zvano Savina voda koje je po legendi ljekovito, pa nas turisti često i zbog toga posjećuju, kaže Popović.

(Pobjeda)

Portal Analitika