Politika

Đonović: Lideri DF-a urušavaju rejting tog saveza

Ukidanje poslaničkog imuniteta liderima DF-a Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću negativno će se odraziti na rejting tog opozicionog saveza, a ako ne dokažu nevinost pred sudom, blizu je i njihov politički kraj – ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Ranko Đonović
Đonović: Lideri DF-a urušavaju rejting tog saveza
Portal AnalitikaIzvor

- Ukidanje poslaničkog imuniteta vojvodi Mandiću i dovojvodama Kneževiću i Medojeviću ima u ovom trenutku negativan uticaj na njihov politički rejting, a time i na rejting DF-a. Svakako ne zbog ukidanja imuniteta i eventualnog pokretanja krivičnog postupka, već zbog suštinskog, konkretnog, ozbiljnog i, rekao bih, opravdanog razloga koji će dovesti do očekivanog sudskog epiloga – kazao je Đonović. Politički kraj? On kaže da, „ukoliko bi ovaj trojac u javnom sudskom procesu odbranio svoju nevinost, politički rejting DF-a bio bi osnažen“, ali, kako je kazao, u protivnom, označiće njihov politički kraj. - Interesantno je da ova politička grupacija opstaje u kontinuitetu smišljenih besmislica gotovo tri decenije, rekao bih i na sramotu Crne Gore. Sebe predstavljaju kao moralne gromade i drže kvazipredavanja iz etike, prodajući maglu i optužujući bez dokaza druge za ono u čemu su sami najtanji i najsumnjiviji – istakao je Đonović.

On je, komentarišući građansku opoziciju, rekao da taj, „značajno manji dio političke scene, koji sebe naziva građanskom opozicijom, pokušava napraviti zajednički opozicioni front sa ovim i ovakvim političkim grupacijama“. - Zato su oni fenomen vremena u kojem živimo – kaže Đonović.

Osvrćući se na krizu u SNP-u, Đonović je istakao da je nestajanje te partije počelo „pri njenom nastajanju, kada je definisan politički cilj, taktika i strategija dolaska do zacrtanog cilja“. - Nastao je kao najretrogradniji dio onog nevaljalog DPS-a iz 1990. godine. Ovo sada nije ništa drugo do kraj već dugo očekivanog kraja jedne partije koja se raspada od osnivanja – smatra Đonović.

Demos - iz ničega u ništa

Govoreći o dešavanjima u Demosu, on je rekao da je ta partija „nastala iz ničega i za ništa“. Politički analitičar ocijenio da je Mandiću, Kneževiću i Medojeviću blizu politički kraj - ako ne dokažu nevinost na sudu - Bilo je to simbolički rečeno juče, danas se raspada, sjutra ga neće biti i nema razloga da ga se te grupacije bilo ko sjeća zbog bilo čega – kaže Đonović. Prema njegovim riječima, prekompozicija političke scene u opoziciji nema značajan uticaj na buduća dešavanja u Crnoj Gori. - Kako sada stvari stoje, desiće se rasplet po pravilu spojenih sudova. To pravilo u crnogorskoj političkoj stvarnosti ove političke nazadne misli nije ništa drugo do presipanje ničega iz šupljeg u prazno – dodao je Đonović.

Zamjerke Stankoviću i Vujanoviću

- Bilo bi dobro da se VDT ne bavi politikom i manje sluša onoga koga, izgleda, mora da sluša, a da crnogorski predsjednik konačno, pred kraj trećeg mandata, shvati da Crnoj Gori najbolje ide kad se on najmanje bavi politikom – kazao je Ranko Đonović, komentarišući pismo šefa države Filipa Vujanovića VDT-u Ivici Stankoviću, u kojem mu sugeriše da donese obavezujuće uputstvo da se ne pritvara Nebojša Medojević. - Nevjerovatno, a istinito, u slučaju Medojevića odazvao se predsjednik Crne Gore, a da ga niko nije zvao. Ponovo se uključio i VDT da poduči i ospori pretpostavljenu namjeru Specijalnog državnog tužilaštva. Ne osporavajući im pravo za takvo nešto, imali su, takođe, ne manje pravo i da se ne miješaju upućenom i pozvanom čovjeku - SDT u posao. Zato neka se ne uzbuđuju kad mi, kao laička pa i stručna javnost, posumnjamo i u nešto što se naziva sukob interesa ili možda kao usklađeni interesi onih koje povezuju lični politički interesi, rad rodbinske izukrštene veze ili sve od porodice do bračne sobe. Zaboravljaju se i treći mandati i himna, zidani mostovi i naravno ruka na srcu jednog od najvećih kreatora – velemajstora političkih manipulacija u Crnoj Gori – kazao je Đonović. (Pobjeda)

Portal Analitika