Politika

Poslanici će morati da „slušaju“ i na odborima

Kolegijum predsjednika Skupštine uputio je poslaničkim klubovima prijedlog izmjena Poslovnika, kojima će se, umjesto Etičkog kodeksa, difinisati novčane kazne za poslanike koji se nedolično ponašaju, a one će iznositi i do polovine poslaničke plate. Izmjene najvišeg skupštinskog akta trebalo bi da budu usvojene do kraja jula – saznaje Pobjeda.
Poslanici će morati da „slušaju“ i na odborima
Portal AnalitikaIzvor

Novčano kažnjavanje mora regulisati Poslovnik, a odluku o oduzimanju od plate logično je da donese Administrativni odbor koji se bavi platama. To znači da se Etički kodeks neće ,,baviti“ novčanim kažnjavanjem, već će samo definisati moralne norme - kaže Pobjedin izvor iz Skupštine. Kolegijum je predložio da se ,,kontroliše“ ponašanje poslanika ne samo u skupštinskoj sali, kako je do sada predviđao Etički kodeks, već i u skupštinskom holu, kao i na sjednicama parlamentarnih odbora.

Predsjednici odbora do sada nijesu imali mogućnost sankcionisanja članova tih radnih tijela koji se neprimjereno ponašaju, ali nakon usvajanja izmjena Poslovnika, imaće ingerencije na svojim odborima kao predsjednik parlamenta u Skupštini. Mjere koje se predlažu izmjenama Poslovnika, osim novčanog kažnjavanja, odnosiće se i na goste u Skupštini, odnosno sve učesnike u raspravama i na plenumu i na odborima.

Kolegijum je procijenio da je neophodno što prije usvojiti izmjene Poslovnika kako bi Skupština dobila mehanizme sankcionisanja onih koji ne poštuju ,,kućni red“, a za promjenu kompletnog dokumenta potrebno je vrijeme i posebna radna grupa, pa će taj posao sačekati jesenje zasijedanje. Prvobitno je bilo planirano da sankcionisanje poslanika koji se neprimjereno ponašaju bude regulisano Etičkom kodeksom, a prijedlog da se poslanici kažnjavaju oduzimanjem sa čak pola plate podnijela je DPS. Tako rigorozne kazne predložene su nakon što su poslanici DF-a dva puta u posljednje vrijeme, u Skupštini koju bojkotuju od početka novog saziva, napravili grube incidente koji su bili na ivici fizičkog obračuna sa kolegama iz vlasti. (Pobjeda)

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
b bravo
09.07.2017. 07:07

Tako je, mijenjajte yakonske odredbe koje ne daju rezultate

11
1