Politika

Brajović: CG otvorena za saradnju sa svima

Na završnoj plenarnoj sjednici Godišnjeg zasijedanja PS OEBS koja se održava u Minsku a posvećena je jačanju međusobnog povjerenja i saradnje za mir i bezbjednost u regionu OEBS, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, kao prvi govornik, istakao je da upravo ti zajednički, prioritetni cijevi na kojima se moraju temeljiti sve buduće aktivnosti i politike koje kreiraju izabrani predstavnici građana, predstavljaju najveći zalog budućim generacijama.
Brajović: CG otvorena za saradnju sa svima
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Brajović je imajući u vidu iskustva naše države naveo da zajednički odgovor na ozbiljne prijetnje i izazove današnjice - imajući u vidu domino efekat pojave nacionalizma i populizma -  mora biti takav da ne ograničava i ne urušava ljudska prava i osnovne slobode.

-   S ponosom uvijek ističem građanski karakter Crne Gore u kojoj, na malom prostoru, u harmoniji žive pripadnici više nacija i konfesija. U periodu krvavog raspada Titove Jugoslavije uspjeli smo da sačuvamo stabilnost, unutrašnji sklad i  poštedimo teritoriju Crne Gore ratnih razaranja.

Obnovili smo državnost na referendumu 2006. godine, mirnim putem i uz poštovanje najviših demokratskih standarda. Kao prioritete svoje vanjske politike utvrdili smo njegovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, integraciju u Sjevernoatlantski savez kao i članstvo u Evropskoj uniji. koje će biti u fokusu naše vanjske politike u predstojećem periodu – naveo je predsjednik Skupštine, uz konstataciju da Crna Gora, čuvajući svoj identitet i posebnosti, istovremeno ostaje otvorena za saradnju sa svima koji su posvećeni dijalogu i obezbjeđivanju trajnog mira na prostoru koji obuhvata države članice OEBS-a.

Tokom dana, predsjednik Brajović imao je zvanični susret sa predsjednicom PS OEBS-a Kristin Mutonen, koja je istakla posvećenost Crne Gore i značaj koji pridaje PS OEBS-a. Boravak u Minsku bila je prilika za brojne bilateralne susrete sa šefovima delegacija i zvaničnicima PS OEBS-a, a izabrano je i novo rukovodstvo ove organizacije za narednih godinu dana.

Na skupu u Minsku Crna Gora je bila jedna od 17 država osnivača „Grupe za podršku putu svile“ koja ima za cilj jačanje ekonomskih i trgovinskih veza, sa akcentom na promovisanje povezanosti putem saobraćajnih koridora i mjera za olakšavanje saobraćaja i trgovine.

 

Portal Analitika