Kultura

KotorArt: Don Brankovi dani muzike, prestižna svetkovina muzike

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike koji će se održati od 13. jula do 13. avgusta kao dio IX Međunarodnog festivala KotorArt, i ove godine su obezbijedili izvođenja vrhunskih umjetničkih imena i reprezentativne programe u okviru prestižne međunarodne svetkovine umjetničke muzike.
KotorArt: Don Brankovi dani muzike, prestižna svetkovina muzike
Portal AnalitikaIzvor

- Uprkos značajno manjem budžetu, ali zahvaljujući dodatnoj podršci Opštine Kotor, sponzora Luštica bay, Coca Cola, hotela „Palma“ i „Palmon bay“ te razumijevanju i solidarnosti umjetnika, i ove godine publici ćemo predstaviti vrhunske izvođače i izvanredne programe. Od otvaranja i nastupa Gradske muzike Kotor, Bokeljske mornarice, preko nastupa svjetski priznatih i popularnih imena kada je u pitanju klasična muzika, do najboljih pijanističkih džez postavki, vokala, programa za najmlađe i preko 100 pratećih programa busking umjetnika – festival će ponuditi vrhunsku umjetnost - saopštila je PR KotorArta, Sara Lakičević.

Festival je nastavio praksu poručivanja novih djela. Do sada su porudžbine KotorArta različitim povodima i za različite sastave realizovali: Ivan Marović, Ivan Mudi, Nina Perović, Žarko Mirković, Ivo Josipović, Aleksandar Perunović i Marko Kovač. Ovoj plejadi većinom domaćih kompozitora, ove godine se pridružuju još i Antonio Babić (Hrvatska), Uršula Jašovec (Slovenija), Marijana Janevska (Makedonija) i Sonja Mutić (Srbija), pa će šest kompozitora će komponovati varijacije na lokalnu temu, tradicionalnu muziku Kola Bokeljske mornarice. Ove godine, kao povod za novu kompoziciju je 175. godišnjica Gradske muzike Kotor, ali i tradicionalna saradnja koju Bokeljska mornarica i KotorArt ostvaruju.

0807milenkovic

KotorArt Don Brankovi dani muzike ove godine ugostiće trojicu vjerovatno najvećih violinista regiona: tu su novi umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike, proslavljeni crnogorski muzičar Roman Simović; svjetska violinistička senzacija Nemanja Radulović i decenijama jedan od sinonima umjetničke muzike na ovim prostorima Stefan Milenković. Oni će na tri različita koncerta prikazati različite aspekte umjetnosti sviranja ovog instrumenta. U Kotor dolazi i vjerovatno najjača pijanistička džez postavka regiona: Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov i Matija Dedić. Sva trojica će se kotorskoj publici predstaviti na koncertima na Ljetnjoj sceni tokom avgusta.

Festivalski orkestar KotorArta ove godine čine muzičari iz četiri zemlje koji su položili međunarodnu audiciju organizovanu tokom zimskih mjeseci. Žiri na čelu sa violinstom Romanom Simovićem, od preko 50 kandidata izabrao je one koji će u Kotoru izvesti dva od planirana tri programa. Na prvom koncertu 13. jula će upravo oni svirati Varijacije na temu Kola Bokeljske mornarice kao i pratnju u Betovenovom Klavirskom koncertu broj 1. Na drugom koncertu 18. jula izvešće program koji je u potpunosti posvećen poljskim kompozitorima a koji obilježava nastavak višegodišnje saradnje KotorArta sa Ambasadom Poljske. Solisti će biti renomirani kotorski pijanista Ratimir Martinović i sjajni mladi poljski pijanista, pobjednik međunarodnih takmičenja Lukaš Krupinjski. Rukovođenje orkestrom je povjereno provjerenim dirigentima: Vahanu Mardirosjanu (Jermenija - Francuska) i Bartošu Žurakoviskom.

KotorArt, u saradnji sa Lušticom Bay već drugu godinu realizuje program „Miloš Invites“ sa našim poznatim gitaristom Milošem Karadaglićem, ekskluzivnog umjetnika Dojče gramofona. Miloš će i ove godine biti domaćin koncerta u čarobnom ambijentu ovog novog grada u nastajanju.

U saradnji sa Coca Colom, KotorArt organizuje tri reprezentativna koncerta na kojima će se predstaviti nešto popularniji muzički žanrovi u standardnim ali i novim postavkama.

Među vokalnim umjetnicima, ove godine se ističu: južnoafrički sopran raskošnog glasa koji je već prepoznat na mnogim meridijanima Pumeza Mačkiza, kao gošća programa “Miloš Invites”; kraljica sevdaha Amira Medunjanin; te Bisera Veletanlić i Gabi Novak koje će po prvi put udržiti snage.

0807radulovic

Kamerna muzike je na ovom festivalu uvijek brižljivo njegovana. Tako nam ove godine dolaze „Đavolji trileri“, ansambl nekonvecionalnih izuzetno nadarenih francuskih muzičara koji će nastupiti sa Nemanjom Radulovićem. Kvartet „String Attached“ sačinjen od izuzetnih pojedinaca predvođen koncert-majstorom Nirnberške filharmonije, violinistom Stankom Madićem, biće gosti na koncertu „Miloš invites“. Kamerna muzika biće okosnica koncerta „Roman i prijatelji“ na kom će, pored Romana Simovića i Nemanje Radulovića još nastupiti i profesor Univerziteta „Mocarteum“ u Salcburgu izuzetni čelista Đovani Njoki, svjetski afirmisana violinistkinja Aljona Baeva, violistkinja Milena Simović koja je zatvorila prošlogodišnji festival Bemus, jedan od najboljih čelista regiona Dragan Đorđević te pijanistkinja Olga Sitkovetski iza koje su koncerti u najprestižnijim dvoranama svijeta. „Tango Compas“ predvođen Markom Hatlakom na harmonici iz Slovenije i drugim sjajnim muzičarima ovog ansambla činiće podršku Stefanu Milenkoviću izvodeći ovu muziku strasti.

Kotorski nagrađivani reditelj Dušan Vuleković realizuje film - ovogodišnju porudžbinu festivala, koji za temu ima upravo muziku i druge umjetničke aspekte koje prate Kolo Bokeljske mornarice.

KotorArt posebnu pažnju posvećuje najmlađoj populaciji, bilo da se radi o onima koji su već krenuli u muzičku školu ili onima koje tek treba animirati za ovu umjetnost. Dva su programa posvećena upravo njima: Tradicionalni Koncert Muzičke škole „Vida Matjan“ kojim se ove godine obilježava i sedam decenija postojanja ove značajne muzičke ustanove. Programi KotorArtića, koji će se u formi radionica realizovati od 22. jula do 3. avgusta na pjacama Starog grada. Pored ovih programa, u planu je predstavljanje KotorArt Talenata na koncertu u tivatskom hotelu „Regent“ 31. jula.

Na različitim kotorskim pjacama dešavaće se i prateći programi KotorArta. U pitanju je preko 100 nastupa muzičara i performera za koje je raspisana audicija. Svirajući i kreirajući posebne sadržaje umjetnosti na pjacama ovi događaji imaju za cilj da sam umjetnički sadržaj pronađe publiku, da umjetničku muziku „izvede“ na otvoren, javni prostor, gdje joj je, naročito u slučaju grada Kotora, apsolutno i mjesto.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.