Društvo

Uništeno skoro hiljadu komada oružja

U pogonu Instituta crne metalurgije u Nikšiću danas je uništeno 926 komada oružja i 128 djelova od naoružanja, dok će prikupljenih 21.500 komada municije različitog kalibra biti uništeno tokom godine.
Uništeno skoro hiljadu komada oružja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno, radi se o oružju koje je oduzeto u pravosnažno okončanim krivičnim, prekršajnim i upravnim postupcima, kao i naoružanju koje je vraćeno ili nađeno.

Akciju organizovanu povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja realizovalo je Ministarstvo unutrašnih poslova, uz podršku Evropske unije i Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi - UNDP/SEESAC.

Događaj je podržala i Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori - OEBS, kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju.

Državni sekretar MUP-a Dragan Pejanović kazao je da se time Crna Gora pridružuje regionalnim i globalnim inicijativama kojima se ukazuje na problem ilegalnog posjedovanja oružja i potrebu njegovog smanjivanja. Pejanović je podsjetio da je Crna Gora 2013.godine donijela Strategiju za kontrolu malog i malokalibarskog oružja i istakao da nadležni organi za sprovođenje zakona u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma svakodnevno preduzimaju preventivne i represivne mjere na smanjenju nelegalne proizvodnje, trgovine, krijumčarenja i drugih nelegalnih aktivnosti iz te oblasti.

- U posljednje tri godine na ovom mjestu uništili smo 3.486 komada oružja i 402 komada djelova za naoružanje. Značajni rezultati postignuti su u akciji “Poštuj život vrati oružje”, tokom koje su građani, od sredine 2015. godine do danas, vratili 1.500 komada oružja, 207 minsko-eksplozivnih sredstava i više od 20.000 komada municije - rekao je Pejanović tokom akcije uništavanja u Nikšiću.

On je podsjetio da je rok za legalizaciju oružja istekao 19. marta i pozvao građane da predaju ilegalno naoružnje, bez ikakavih pravnih posljedica.

0807oruzje1Pejanović je ukazao na dobru saradnju MUP-a i Uprave policije sa Centrom za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, u okviru koje se realizuje nekoliko projekata, od kojih je najvažniji rekonstrukcija centralnog magacina u Rogamima.

Ekspert za organizovani kriminal u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, Džon Korigan, ocijenio je da je današanja akcija još jedna potvrda posvećenosti Crne Gore kontroli i smanjenju lakog oružja i municije, odnosno privrženosti povećanju bezbjednosnih uslova u državi.

On je najavio nastavak podrške OEBS-a Crnoj Gori i podsjetio na njihovu pomoć u izradi nacionalne staregije i plana akcije za kontrolu i smanjenje lakog oružja i municije, organizaciji regionalne konferencije koja se bavila strateškim pristupom tom pitanju, kao i što su bili dio tima za kampanju „Poštuj život vrati oružje“.

Asistent stalnog predstavnika UNDP-a u Crnoj gori, Miodrag Dragišić, rekao je da je uništavanje oružja jedan od najefikasnijih načina da se smanji rizik i preduprijede posljedice, posebno od oružanog nasilja. Kako je naveo, uništavanje naoružanja je dio regionalnih aktivnosti UNDP-a koje se sprovode uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru SEESAC programa, odnosno Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj Evropi.

- Danas se oružje uništava ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim zemljama regiona, pa će na zapadnom Balkanu biti uništeno ukupno više od 2.400 komada oružja. Svjesni smo da oružje ne zna za granice, pa je izuzetno značajno što Crna Gora pruža svoj doprinos regionalnim naporima - rekao je Dragišić.

On je istakao da je to ujedno i doprinos Crne Gore ispunjavanju globalne agende održivog razvoja, posebno cilja broj 16 koji glasi mir, pravda i snažna institucija.

U ime CDT-a, Milica Kovačević je ocijenila da su građani Crne Gore danas bezbjedniji, jer je uništeno 926 komada oružja.

Prema njenim riječima, projekat uništavanja oružja je jedan od onih u kojima se kontinuirano vide mjerljivi rezultati rada, i tačno pokazuje koliko se unaprjeđuje bezbjednost građana Crne Gore.

Ministarstvo unutrašnji poslova/Mina

Portal Analitika