Društvo

Sjutra uništavanje 926 komada oružja

U nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju sjutra će biti uništeno 926 komada oružja i 128 djelova za oružje, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
Sjutra uništavanje 926 komada oružja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno, događaj organizuje MUP uz podršku Evropske unije (EU) i Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (UNDP/SEESAC), povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja.

Događaj je podržala i Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako su kazali iz MUP-a, obilježevanjem Međunarodnog dana uništavanja oružja javnost se podsjeća na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za sigurnost i bezbjednost građana.

"Organizovanim uništavanjem oružja na ovaj dan, Crna Gora učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima da se unaprijedi svijest o problemu širenja nelegalnog lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će sjutra biti uništeno pravosnažno oduzeto oružje, kao i ono prikupljeno kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, koju MUP sprovodi zajedno sa UNDP-em, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i CDT-om, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke u Podgorici.

Kampanja je pokrenuta u cilju jačanja svijesti o štetnosti posjedovanja oružja i smanjenja broja nelegalnog oružja u posjedu građana.

Mina

Portal Analitika