Društvo

Uručeni sertifikati polaznicima Ljetnje škole za mlade diplomate

Na svečanoj ceremoniji završetka desete jubilarne Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković”, održanoj večeras na Vili “Gorica”, polaznike i goste škole pozdravio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.
Uručeni sertifikati polaznicima Ljetnje škole za mlade diplomate
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećajući na istorijski značaj lika i djela Gavra Vukovića, kao prvog utemeljivača moderne crnogorske diplomatije, potpredsjednik Pažin je, između ostalog, podsjetio da je Vuković prepoznavao poziciju Crne Gore u geopolitičkim prilikama u Evropi i svijetu, te da nije bio zagovornik održavanja odnosa između država na bazi istorijskih sentimenata, mitova ili iluzija bilo koje vrste.

Pažin je ukazao da su Crna Gora i njeno okruženje uvijek bili na raskrsnici interesovanja velikih sila, a da polaznici Škole danas borave u Crnoj Gori, koja je stabilna država, sa jasno određenim spoljnopolitičkim prioritetima.

On je istakao da ni region Jugoistočne Evrope, pa samim tim ni Crna Gora nijesu imuni na globalne izazove, te da samo saradnjom i međusobnim povjerenjem između država može biti ostvaren progres i pružen zajednički odgovor svih država.

Pažin je izrazio uvjerenje da cijeli region ima zajednički cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji i integracija u klub država u kojima se baštine principi savremene demokratije.

Na kraju, polaznicima Ljetnje škole za mlade diplomate potpredsjednik Pažin je uručio sertifikate o uspješnom pohađanju.

Ljetnju školu za mlade diplomate organizuje Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore desetu godinu zaredom, a polaznici Škole su mlade diplomate iz preko 30 država svijeta.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.