Svijet

Merkel: Teški razgovori na samitu G-20

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se na samitu G-20 u Hamburgu vode veoma teški razgovori o trgovinskim pitanjima.
Merkel: Teški razgovori na samitu G-20
Portal AnalitikaIzvor

Merkelova je rekla da pregovarači "pred sobom imaju još veliki dio posla" na formulisanju poglavlja o trgovini u zaključnom saopštenju samita G-20.

Ona je navela da se većina učesnika samita založila za "slobodnu, ali i fer trgovinu" i istakla značaj Svjetske trgovinske organizacije.

Njemačka kancelarka nije precizirala ko to nije podržao, ali postoji velika zabrinutost zbog politike "Prvo Amerika" predsjednika SAD Donalda Trampa koji se protivi postojećim sporazumima o slobodnoj trgovini.

"Razgovori su veoma teški, ne želim to da krijem", kazala je ona.

Komentarišući sukobe policije i demonstranata na protestima zbog održavanja samita G-20 u Hamburgu, Merkel je rekla da su nasilni protesti neprihvatljivi i zahvalila bezbjednosnim snagama što omogućavanju održavanje samita.

"Imam apsolutno razumijevanje za mirne demonstracije, ali nasilni protesti ugrožavaju živote ljudi, oni izlažu opasnosti policajce i bezbjednosne snage, oni dovode građane u opasnost, i zbog toga su neprihvatljivi", rekla je Merkel.

U Hamburgu se danas i sjutra održava samit G-20, grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju, na kojem između ostalih učestvuju i predsjednici SAD, Rusije i Kine, Donald Tramp, Vladimir Putin i Si Đinping.

Izvor: b92.net

Portal Analitika