Društvo

U susret tropskim vrućinama: Preporuke Doma zdravlja Podgorica

Metorolozi su najavili da nas očekuje topao vikend tokom kojeg će živa u termometru prelaziti 40 stepeni Celzijevih, stoga Dom zdravlja Podgorica još jednom apeluje na građane da izbjegavaju poravak vani tokom najtoplijeg dijela dana, da nose svijetlu odjeću i piju dovoljno tečnosti.
U susret tropskim vrućinama: Preporuke Doma zdravlja Podgorica
Portal AnalitikaIzvor

Hronični bolesnici treba da izbjegavaju boravak vani u najtoplije periodu dana, kada su temperature vazduha i vrijednosti UV zračenja najvisočije,  jer posljedice mogu biti mnogo ozbiljnije nego kod zdravih osoba. Neophodno je redovno uzimati propisanu terapiju i  u slučaju pogoršanja zdravlja što prije se obratiti ljekaru. Posebne preporuke se odnose na oboljele od šećerne bolesti koji treba redovno da kontrolišu nivo šećera u krvi, a osobe sa  kardiovaskularnim problemima treba da redovno kontrolišu i regulišu krvni pritisak.

- Pretjerano izlaganje visokim temperaturama i sunčevoj svjetlosti mogu dovesti do: sunčanice, gubitka svijesti, toplotnih grčeva, iscrpljenosti ili toplotnog udara. Stoga, neophodno je tokom velikih vrućina što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatizovanim prostorima. Rashladiti svoj dom, prostor u kojem boravite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike.Ograničiti  spoljnje aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajti boravak na  suncu od 10 do 18 sati. Nosite odjeću od prirodnih materijala, svjetlijih boja, koje odbijaju sunce. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti. Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode. Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama - navode iz Doma zdravlja.

Ukoliko imate vrtoglavicu, slabost, nemoć ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju  neopohodno je zatražiti  pomoć ljekara i što prije otići u hladniji prostor. Osobu kojoj je pozlilo, neophodno je skloniti u hlad, rashladiti hladnom vodom ili oblogama.

Posebna obzirnost, pri visokim temperaturama je, kažu iz Doma zdravlja, neophodna prilikom vožnje u automobilima. Prije ulaska u automobil neophodno ga je obavezno provjetriti. Tokom vožnje klimu treba podesiti tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom autu, posebno djecu i starije osobe.

Dom zdravlja Podgorica svakodnevno objavljuje svoju biometeorološku prognozu, koja na osnovu vremenski pokazatelja upozorava  koje kategorije stanovništva posebno treba da budu obazrive. Iz Doma zdravlja pozivaju građane da svakodnevno prate biometeorološku prognozu koju mogu naći na našim sajtu www.dzpg.me i  Fejsbuk stranici Doma zdravlja Podgorica.

Portal Analitika