Društvo

Sjutra obilježavanje Međunarodnog dana uništavanja oružja

Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja, Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi), uništiće 926 komada oružja i 128 djelova za oružje.
Sjutra obilježavanje Međunarodnog dana uništavanja oružja
Portal AnalitikaIzvor

Događaj je podržala i Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Uništavanje oružja obaviće se sjutra, sa početkom u 09:00 časova u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju A.D. 

Ovim povodom javnosti će se obratiti državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Maris Davije, asistent stalnog predstavnika UNDP u Crnoj Gori Miodrag Dragišić i predsjednica CDT-a Milica Kovačević.

Obilježevanjem Međunarodnog dana uništavanja oružja javnost se podsjeća na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost. Organizovanim uništavanjem oružja na ovaj dan, Crna Gora učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima da se unaprijedi svijest o problemu širenja nelegalnog lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana. Ovom prilikom biće uništeno pravosnažno oduzeto oružje kao i ono prikupljeno kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, koju

Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi zajedno sa UNDP-em, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i CDT-om, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke u Podgorici, u cilju jačanja svijesti o štetnosti posjedovanja oružja i smanjenja broja nelegalnog oružja u posjedu građana.

Portal Analitika