Ostalo

Crna Gora prva u regionu otvorila Lokalnu kancelariju RYCO

Ministar sporta Nikola Janović i generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih Đuro Blanuša, svečano su u ime Vlade Crne Gore, Ministarstva sporta i Regionalne kancelarije za saradnju mladih, otvorili Lokalnu kancelariju RYCO. Biće to, kako su poručili, mjesto gdje će mladi pokretati dijalog, razbijati predrasude, govoriti o zajedničkoj evropskoj budućnosti, gdje će razgovarati o svakodnevnim problemima, rješavati ih, a sve u duhu pomirenja i saradnje mladih na Zapadnom Balkanu.
Crna Gora prva u regionu otvorila Lokalnu kancelariju RYCO
Portal AnalitikaIzvor

Otvaranju je pored velikog broja zvanica, predstavnika diplomatskog kora, civilnog sektora, medija, prisustvovao i crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Prva je to  Lokalna kancelarija u regionu, a Crna Gora, kazao je ministar Janović, prva od šest zemalja Zapadnog Balkana, koja je ispunila sve uslove za otvaranje te kancelarije u Podgorici, nakon što su, podsjetio je, prije tačno godinu, na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu, vlade Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, u saradnji sa predstavnicima civilnog sektora, potpisale medjunarodni sporazum kojim su osnovali RYCO.

''Posebno sam ponosan na činjenicu da je Crna Gora prva država koja je ispunila sva tri uslova za uspostavljanje RYCO“- poručio je Janović i dodao da smo  prije četiri mjeseca ratifikovali Zakon o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih. 

Potom smo kako je rekao, obezbijedili kontribuciju u budžetu Ministarstva sporta za rad  kancelarije, ali i prostor za funckionisanje Lokalne kancelarije. 

''Kao kruna svega toga, jeste današnje otvaranje Lokalne kancelarije Regionalne kancelarije za saradnju mladih, čije je osnivanje jedan od najvidljivijih konkretnih rezultata Berlinskog procesa“- zaključio je Janović.

Generalni sekretar RYCO Đuro Blanuša saopštio je da nije nimalo slucajno sto je prva Lokalna kancelarija otvorena baš u Crnoj Gori.

„Vlada Crne Gore je od samog početka ovog procesa jasno pokazala zelju da ucestvuje u toj inicijativi, dajuci otvorenu i nedvosmislenu politicku i operativnu podrsku cjelokupnom procesu, dok su crnogorsko civilno drustvo, a posebno mladi, pokazali veliku zainteresovanost i izuzetno konstruktivan pristup“ – poručio je Blanuša, ističući da su prostor i vrijeme u kome zivimo takvi da je Regionalna kancelarija za saradnju mladih mozda i više nego ikada potrebna Zapadnom Balkanu. 

''Danas, u regionu imamo mlade  koji se medjusobno ne druže dovoljno, koji se dovoljno ne poznaju, koji dovoljno ne saradjuju. Ovo su ključna pitanja i kljucni izazovi koje će Regionalna kancelarija za saradnju mladih imati u svom fokusu u narednom periodu. Naša misija je da pošaljemo snažnu poruku da region moze i umije da sarađuje - i to iskreno, u svim oblastima, od ekonomije i turizma, preko sporta i nauke, pa sve do obrazovanja i kulture“- poručio je Blanuša.

On je istakao da će upravo zbog toga ovo mjesto biti mjesto okupljanja mladih dobre volje, dobrih želja i dobrih namjera.

''Čuvajte ga, kao sto čuvate vaš dom, ulicu, vaš grad i ovu prelijepu zemlju“, poručio je on.

Veliki doprinos i snažnu političku podršku osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih dale su Vlade Njemačke i Francuske. Potvrdili su to na otvaranju crnogorskog ogranka Regionalne kancelarije i njihovi ambasadori u Crnoj Gori Hans Günther Mattern i Christine Toudic. 

''Želimo, da uradimo nešto konkretno u korist mladih. Zato je, kako su poručili, novootvorena kancelarija u Podgorici znak praktičnog pomirenja, zaključujući da je  “Crna Gora poznata po svojoj toleranciji i gostoprimstvu i samim tim s pravom može da gradi mostove za mlade iz regiona'', kazao je on.

Portal Analitika