Politika

Demokrate: Smanjiti troškove u preduzećima koja se bave vodosnadbijevanjem

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) trebalo je da, umjesto povećanja cijene kubika vode više od 100 odsto, naloži menadžmentu preduzeća koja se bave vodosnabdijevanjem da smanje troškove smanjenjem broja zaposlenih, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.
Demokrate: Smanjiti troškove u preduzećima koja se bave vodosnadbijevanjem
Portal AnalitikaIzvor

„Najizraženije prekomjerno partijsko zapošljavanje je u ovim preduzećima“, ocijenila je poslanica Demokrata, Zdenka Popović, na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen dio Strategije upravljanja vodama MPRR.

U toj Strategiji se, kako je saopšteno iz Demokrata, navodi da bi se, zbog ogromnih problema iz oblasti vodoprivrede i investiranja u postojeću i novu vodovodnu infrastrukuturu, cijena vode morala povećati za 100 odsto, odnosno opredijeliti se za ekonomsku cijenu vode.

Popović je ocijenila da je MPRR, umjesto poskupljenja vode, moralo da poveća procenat naplate potraživanja i postavi pitanje odgovornosti zbog nedostatka akumuliranih finansijskih rezervi koje služe za finansiranje investicija u vodovodne sisteme. 

"Nažalost, umjesto toga, Ministarstvo predlaže da se poveća cijena kubika vode za više od 100 odsto i da se svi problemi snabdijevanja građana vodom svale preko cijena vode, na leđa svih građana Crne Gore“, rekla je Popović.

Kako je kazala, Vlada je, zbog obaveza usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom u procesu pristupanja Evropskoj uniji i očekivanom otvaranju Poglavlja 27 koje se tiče zaštite žiotne sredine, na predlog MPRR usvojila Strategiju upravljanja vodama Crne Gore.

„Nigdje se tako dobro ne vidi pogubnost vođenja ekonomske politike u poslednjih tridesetak godine, posebno u dijelu investiranja u komunalnu infrastrukturu, kao što se to može pročitati u ovoj Strategiji“, saopštila je Popović.

Prema njenim riječima, sada kada se usklađuju propisi sa evropskim zakonodavstvom, konstatuje se da je potrebno uložiti značajna sredstva u zaštitu voda, zaštitu od voda, izvođenje prioritetnih radova na regulaciji rijeka, odvođenje i unapređenje snabdijevanja vodom. 

Za sve je, dodala je, potrebno obezbijediti dugoročno 1,145 milijardi EUR.

"Sada se postavlja pitanje modela finansiranja. Jasno je da Crna Gora mora iz sopstvenih prihoda obezbijediti značajan izvor sredstava koja je neophodno uložiti u vodovodnu infrastrukturu“, smatra Popović.

Međutim, kako je rekla, MPRR konstatuje da cijena kubika vode nije odgovarajuća, ne pokriva troškove funkcionisanja i održavanja sistema i morala bi da bude osnovni resurs budućeg razvoja vodovodnog sistema. 

„Ministarstvo je izvelo računicu, a Vlada prihvatila da cijena kubika vode mora biti ekonomska, i da bi sistem bio održiv, cijena vode po kubiku mora biti uvećana za više od 100 odsto", naglasila je Popović. 

Kako je navela, nevjerovatno je da Ministarstvo, umjesto rješavanja ogromnih problema iz oblasti vodoprivrede, realnog obračuna i naplate vodnih naknada od takozvane biznis elite poseže za najlakšim načinom pribavljanja novca kojim bi se finansirali vodovodni sistemi. 

Popović je istakla da će građani Crne Gore na taj način finansirati oko 710 miliona EUR koliko Vlada planira Strategijom do 2030. godine da investira u oblast vodosabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama. 

„Što se tiče vodnih naknada, evidentan je pad naplate, posebno naknada za zaštitu voda od zagađivača, i koncesione naknade za gotovo 80 odsto u odnosu na 2011. godinu“, rekla je Popović.

Ona je dodala da je koncesiona naknada, po poslednjim podacima za cijelu 2014.godinu, iznosila 27 hiljada EUR. 

„Toliko jedan koncesionar može da zaradi za desetak dana samo u Podgorici. Dakle, prihod po osnovu vodnih naknada umjesto da se povećava, na kraju 2015. u odnosu na 2011, bio je niži za gotovo 20 odsto“, saopštila je Popović.

Strategijom se, prema njenim riječima, konstatuje da se sva preduzeća koja se bave uslugom vodosnabdijavanja susreću sa ogromnim problemima iz redovnog poslovanja.

„A ta društva su baza partijskog zapošljavanja, a na njihovom čelu visoki partijski vojnici Demokratske partije socijalista (DPS), a u nekim lokalnim samoupravama i prvi ljudi DPS-a u tim lokalnim zajednicama“, navela je Popović.

Ona smatra da ta preduzeća nemaju dovoljno prihoda za pokrivanje troškova poslovanja, i nisu u mogućnosti da investiraju u vodovodni sistem. 

„Skandalozno je da zbog ogromnih administrativnih i tehničkih gubitaka na mreži, koji se kreću od 40 do 74 odsto od proizvedene vode u pojedinim gradovima, a na nivou Crne Gore ti gubici iznose 63 odsto, niko nije snosio odgovornost zbog izgubljenih ozbiljnih novčanih sredstava, slabog rada i na efikasnosti“, ocijenila je Popović.

Jasno je, smatra ona, da nije riječ o problemima iz redovnog poslovanja. "Već je u pitanju pogubno loša organizacija, neprofesionalan i nestručan rad i neodgovoran menadžment".

Portal Analitika