Društvo

Marković u CERN-u: Veliki dan za Crnu Goru i njene naučnike

Predsjednik Vlade Duško Marković potpisao je danas u Ženevi Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i CERN-a kojim naša zemlja postaje punopravna članica CMS eksperimenta (The Compact Muon Solenoid).
Marković u CERN-u: Veliki dan za Crnu Goru i njene naučnike
Portal AnalitikaIzvor

Time je našim naučnicima omogućeno da, zbog dostupnosti CERN-ovih podataka, obavljaju istraživanja direktno iz svojih matičnih institucija i da preko video konferencija učestvuju na svim sastancima i na taj način direktno sarađuju sa najeminentijim naučnicima iz cijelog svijeta.

“Potpisivanjem ovog Memoranduma mi stvaramo pretpostavke da sav naučni potencijal i znanja renomiranih naučnika cijelog svijeta koristimo kako bi osposobili naše istraživače i kako bi doprinijeli crnogorskoj nauci i razvoju fizike u Crnoj Gori”, poručio je premijer nakon potpisivanja Memoranduma.

Premijer je istakao da je ovo zaista veliki dan za Crnu Goru i da vjeruje da ćemo koristeći potencijale CERN- a  imati velike koristi i nove mogućnosti za razvoj države.

cern2

“Ovo je veliki dan za nas. Vjerujem da će ovo biti početak koji će označiti transfer znanja prema crnogorskim naučnicima i crnogorskoj naučnoj zajednici i da će od toga imati benefitite ne samo naučnici i pojedinci neko i Crna Gora, njena ekonomija i da će na taj način novi crnogorski razvoj doproinijeti većem kvalitetu života u Crnoj Gori”, kazao je premijer.

On je istakao da je privilegija i čast da  Crna Gora i njeni  naučnici mogu, na svoj način i u okviru svojih mogućnosti, doprinositi razvoju nauke u Evropi u okviru cijelog svijeta.

CMS je jedan od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, u kojem je angažovano oko 4.000 naučnika , inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta.

Memorandom je našim naučnicima omogućeno da, zbog dostupnosti CERN-ovih podataka, obavljaju istraživanja direktno iz svojih matičnih institucija i da preko video konferencija učestvuju na svim sastancima i na taj način direktno sarađuju sa najeminentijim naučnicima iz cijelog svijeta.

cern3

Takođe, rad sa međunarodnom naučnom zajednicom i kompleksnim tehnologijama uticaće na povećanje konkurentnosti naših naučnika, a znanje će moći da primjenjuju u brojnim oblastima (informacione tehnologije, inženjerstvo, komunikacije, finansije…).

Potpisivanjem ovog Memoranduma i cijela infrastruktura Velikog hadronskog sudarača (LHC) sa svom pratećom opremom, detektorima i računarskim sistemima će takođe biti dostupna našim istraživačima.

Crnogorski istraživači koji će biti angažovani u CERN-u imaće slobodan pristup naučnim časopisima. Članstvo na CMS eksperimentu će omogućiti da se na istraživanjima angažuju različite struke, poput inženjera, mašinaca, elektroničara, informatičara, a čak i umjetnička zajednica će imati mogućnost da se profesionalno uključi u projekat art@CMS.

cern4

Rukovodilac kontrole CMS-a Žoel Batler upoznao je predsjednika Vlade sa radom LHC akceleratora i rekao:

„Crna Gora će raditi u nekoj od ovih oblasti, ili možda u dvijema.“

Predsjednik Vlade upisao se popodne u Knjigu gostiju.

„Rad sa renomiranim svjetskim naučnicima, u prestižnom okružnjenju kakvo CERN obezbjeđuje, predstavlja izvanredne uslove za usavršavanje crnogorskih istraživača. Očekujem da će saradnja na ovom nivou omogućiti efikasan transfer znanja prema našim naučnicima, i popularizaciju fizike kao važne naučne discipline u Crnoj Gori. Partnerstvo sa CERN-om je i prilika da kao društvo damo određeni doprinos nauci na najvišem evropskom i svjetskom nivou. To predstavlja posebnu čast i motiv za Crnu Goru“ – napisao je premijer.

Na kraju posjete premijer Marković je razgovarao sa crnogorskim naučnicima koji rade u CERN-u.

CERN je najprestižnija međunarodna naučna institucija osnovana 1954. godine i jedina međunarodna institucija koja je pridruženi član Ujedinjenih Nacija (UN).

Predsjednik Marković boravi u CERN-u na poziv generalne direktorice Fabiole Đianoti (Gianotti).

Sa predsjednikom Vlade su i ministarka nauke Sanja Damjanović, potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Ljubiša Stanković i rukovodilac istraživačke grupe Univerziteta Crne Gore koja će raditi sa CERN-om na CMS projektu Nataša Raičević, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Foto: Gov.me/S.Matić

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d donatorska konferencija
07.07.2017. 14:12

Radi se o izuzetno skupom projektu i normalno da je trazeno sto vise onih koji bi ga sufinansirali. Posto se montenegro otvorio primljeni su sa zahvalnoscu. Evo ja prije neki dan narucio neki materijal kod jedne firme oni mi to expresno poslali i jos punu kesu nekih cokoladica i bombona na poklon.

1
3