Abiznis

U Zakonu o lokalnoj samoupravi što više podstaći preduzetništvo

Kao poslovna asocijacija čija je prvenstvena aktivnost okrenuta uticanju na donošenje što podsticajnije zakonske regulative za biznis. Montenegro Biznis Alijansa (MBA) je veoma zainteresovana da i Zakon o lokalnoj samoupravi bude koncipiran sa što više “preduzetničkog duha.” Svoje takvo mišljenje iznijeli smo i na završnoj Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi koja je nedavno održana u Podgorici.
U Zakonu o lokalnoj samoupravi što više podstaći preduzetništvo
Portal AnalitikaIzvor

Veoma je važno za brži razvoj biznisa na lokalnom nivou da bude što više podržan i u Zakonu o lokalnoj samoupravi. Činjenica je da su predlagači u Nacrtu ovog Zakona imali to u vidu, podstičući ovakav koncept.

Međutim, u MBA smatramo da je potrebno još konkretnije to učiniti. Kada je opštinski kadar u pitanju, treba povesti računa da među zaposlenima bude što više onih koji razumiju značaj preduzetništva za ukupan razvoj, odnosno podržavaju i podstiču činjenicu da samo razvijeni biznis može omogućiti brži razvoj naše ekonomije na lokalnom i ukupnom nivou.

Takođe, bilo bi neophodno da u opštinama postoji služba ili organ koji bi se isključivo bavio pitanjima preduzetništva i mogućnostima za brži razvoj biznisa na lokalnom nivou. U tom smislu, dobro je da se Nacrtom ovog Zakona menadžeru proširuje krug poslova, odnosno normativno poboljšava njegova pozicija.

S tim u vezi, bilo bi neophodno da i opštinski menadžeri imaju status lokalnih funkcionera, jer bi se i na taj način zakonski podstakla važnost poslova menadžera za ekonomski i svaki drugi razvoj opštine.

U svakom slučaju, ocjenjujemo veoma značajnim jačanje uvjerenja o važnosti i neophodnosti stvaranja optimalnih uslova za razvoj preduzetništva i biznisa na lokalnom nivou, koje mora imati utemeljenje u zakonskoj regulativi.

Opštine, prije svega, moraju postati baza sve snažnije podrške razvoju biznisa, ako želimo podstaći brži razvoj privatnog sektora i brži rast standarda naših građana.

Portal Analitika