Društvo

Uručene diplome polaznicima devete generacije Policijske akademije

Ministarstvo prosvjete će novim Zakonom o policijskoj akademiji doprinijeti unaprjeđenju statusa te ustanove u pravnom sistemu, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović na promociji polaznika devete generacije Policijske akademije Crne Gore.
Uručene diplome polaznicima devete generacije Policijske akademije
Portal AnalitikaIzvor

“Vaš osnovni zadatak jeste da zavrijedite povjerenje građana i opravdate ga“, poručio je Šehović polaznicima Akademije, programa za zanimanje policajac.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, uručio i nagradu najboljem polazniku.

Šehović je istakao da su sloboda i napredak društva proporcionalni njegovoj sposobnosti da obezbijedi stabilnost i sigurnost svojim građanima, i da su, sa druge strane, sloboda i prava jednog čovjeka ograničeni primarno slobodom drugog.

“Poznavanje granice između to dvoje, kao i prepoznavanje obaveza koju profesija policajca nosi, imperativ je za dobro obavljanje zadataka”, naglasio je Šehović.

On je polaznicima Akademije kazao da se oni ne obučavaju samo u materiji koju svaki policajac mora poznavati. 

„Vaš najvažniji posao, kome se učite na ovoj ustanovi, ali i samostalno, jeste da u svakom trenutku zavrijedite povjerenje naših građana, ali i da ga opravdate. Za to morate imati sjajno predznanje i strog etički kodeks, koji će vas usmjeravati da ovlašćenja koja imate primjenjujete u najboljem interesu države“, kazao je Šehović. 

I jedno i drugo se, kako je naveo, stiče godinama, a demonstrira obavljanjem najmanjih, kao i najvećih zadataka sa podjednakom ozbiljnošću.

„Šehović je najavio da će Ministarstvo prosvjete novim zakonom o policijskoj akademiji dati doprinos jasnijem i kvalitetnijem pozicioniranju ove stručne škole u našem pravnom sistemu, kako bi stvorili preduslove za optimalno korišćenje uslova, koji su inače daleko bolji u odnosu na konkurente iz regiona“, kaže se u saopštenju. 

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić istakao je da očekuje da će polaznici raditi po Ustavu i zakonu, čuvati javni red i mir, štititi prava i slobode i raditi na povjerenju između građana i policije.

“Uvjeren sam da će vam teorijska znanja koja ste stekli na Akademiji pomoći da u najsloženijim situacijama donosite ispravne odluke, i da ćete svojim radom i zalaganjem u službi doprinijeti većoj sigurnosti građana i ispunjavanju visokih standarda iz oblasti policijskih poslova”, poručio je Nuhodžić.

Za najbolje pitomce akademije proglašeni su: Miloš Bečanović, Ena Zejinović i Đorđije Agramović.

Portal Analitika