Zanimljivosti

Hrvat pronašao lijek za rak pluća?

Profesor na odjeljenju za biohemiju i medicinsku genetiku na Univerzitetu u Torontu dr sc Igor Štagljar, koji je jedan od učesnika međunarodne konferencije u Splitu, rekao je da je njegov tim upravo završio trogodišnje istraživanje o lijeku za karcinom pluća.
Hrvat pronašao lijek za rak pluća?
Portal AnalitikaIzvor

-Sa sigurnošću mogu reći da za šest do 12 mjeseci izlazimo u javnost sa lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica, koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je predivna vijest za oboljele – izjavio je Štagljar.

Godišnje od karcinoma pluća u svijetu umre čak 1,6 miliona ljudi.

Inače, na međunarodnoj konferenciji u Splitu raspravlja se o novim dostignućima u biomedicinskim istraživanjima i njihovoj ulozi u otkrivanju lijekova za najčešće bolesti današnjice.

(jutarnji.hr)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.