Zanimljivosti

Zašto nam od klime prorade sinusi?

Da, klima utiče na to da li će nekome da curi nos ili se če se zapušiti, i to iz nekoliko razloga, tvrde američki stručnjaci.
Zašto nam od klime prorade sinusi?
Portal AnalitikaIzvor

Ulazak u hladniju, suvu sobu može da pokrene curenje nosa, isto baš kao što i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica, kaže dr Džon Ohman, šef alergološkog odjeljenja u Taft medicinskom centru u Bostonu. 

Izgleda da hladan vazduh izaziva refleks nervnog sistema u nosu koji aktivira žlijezde u nazalnim membranama da proizvode sluz. Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promjene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje, kaže dr Ohman. 

Oni sa alergijama mogu da osjete začepljenje jer male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klimu, aktiviraju se kada se uključi klima-uređaj, kaže dr Marija Garsija-Ljoret, alergolog na UCLA. 

Zagađivači i bakterije ne bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, kaže ona, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može da izazove alergijsku reakciju koja može da potraje i znatno duže. 

Dr Ričard Lebovic, rinolog na NYU Langone medicinskom centru, naglasio je važnost redovnog meijnjanja filtera na klimi. 

"Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtrira se kroz ovaj gigantski 'list' prašine, vraćajući prašinu u vazduh, što i baš nije korisno", rekao je dr Lebovic. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.