Društvo

Raste broj neregistrovanih automobila, pojačane kontrole policije

Uprava policije MUP-a Crne Gore i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore - NBOCG poslednje tri godine realizuju, dva puta godišnje, kampanju „Stop neregistrovanim vozilima”. Uprava policije je analitičkim praćenjem stanja u oblasti saobraćaja i poređenjem podataka o broju registrovanih vozila u odnosu na prethodnu godinu, došla do saznanja o povećanju broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju, a čiji vlasnici nijesu podnijeli zahtjev za registraciju vozila u zakonskom roku.
Raste broj neregistrovanih automobila, pojačane kontrole policije
Portal AnalitikaIzvor

Po podacima udruženja „Nacionalni biro osiguravača Crne Gore“, na području Crne Gore se i dalje u saobraćaju upotrebljava veliki broj vozila, iako nijesu registrovana ili im je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole. Naročito u drugoj polovini godine došlo je do povećanja broja saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno od vozila neregistrovano, što je naročito karakteristično za sjeverne opštine.

U cilju sprečavanja učešća u saobraćaju neregistrovanih vozila i vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole, Uprava policije u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore, realizovala kampanju pojačane kontrole saobraćaja na putevima u periodu od 19.06. do 03.07.2017, kada je distribuirano 20.000 flajera od strane pripadnika saobraćajne policije. Tokom represivnog dijela kampanje, službenici saobraćajne policije su izdali 735 prekršajnih naloga, podnijeli 46 prekršajnih prijava i oduzeli 206 pari registarskih tablica.

Od Borisa Šabana, izvršnog direktora NBOCG, saznajemo da ova kampanja ima za cilj ukazivanje građanima na važnost registrovanja vozila. Neregistrovana vozila po pravilu nisu tehnički ispravna, te je njihova upotreba u saobraćaju čest uzrok saobraćajnih nezgoda.

“Takođe, korisnici ovih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja u saobraćaju za štete pričinjene trećim licima. Ovo znači da oštećena lica, u slučaju štete koju prouzrokuje neosigurano ili vozilo, naknadu štete ostvaruju iz sredstava Garantnog fonda, koji posluje u okviru NBOCG, a osnovan je radi ekonomske zaštite putnika u javnom saobraćaju i trećih oštećenih lica, u slučajevima kada je šteta pričinjena upotrebom neosiguranog prevoznog sredstva. U praksi, sredstva Garantnog fonda se najčešće koriste za naknadu štete oštećenim licima prouzrokovanu upotrebom motornog vozila za koje nije bio zaključen ugovor o obaveznom osiguranju u saobraćaju (polisa osiguranja koja se dobija prilikom registracije vozila).” - zaključuje Šaban.

Uprava policije i NBOCG apeluju na sve vozače da budu savjesni i na vrijeme registruju svoja vozila, čime će preduprijediti neželjene posledice saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom i time zaštititi svoj budžet od eventualnih kazni i trškova sudskih postupaka.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
n neso
07.07.2017. 15:57

To je stanje našeg standarda i života. Ništa novo. Gladan narod.

1
0
N Nesho70
07.07.2017. 14:31

Treba vratiti naljepnice na šoferšajbnu. Moglo se jasno vidjeti da li je auto registrovan ili ne.

0
1
U Uuuuu
07.07.2017. 13:29

Sluzbenici MUP - Uprave Policije su najbrojniji medju ljudima koji ne registruju vozila!

1
0
v velika je muka
07.07.2017. 12:57

Da bi registrovao golf 2 u montenegro moras ispuniti 10 - 20 uplatnica na vise desetina ziro racuna izmedju ostalih i policije . Ako ne legnu uplate kasne im plate u ministarstvo.

4
0
R R
07.07.2017. 12:34

Vise bi voljeli vlasnici tih vozila da ih mogu registrovati nego vi. Ali neko jedva ima novca i da prezivi, a neke vracaju sa tehnickog zbog svakakvih gluposti (ne radi prskalica za vodu na petim vratima, farba izblijedjela i sl). Siromasan narod vozi stara vozila, nova ne moze kupit pa se muci i snalazi. Da je veci standard gradjana tih problema ne bi bilo.

7
0
p pa se cude zasto
07.07.2017. 12:27

U ovom trenutku u Acovoj Limenki ceka nekoliko stotina gradjana i medju njima veliki broj Kineza ,Roma i Egipcana po vise sati da bi predali zahtjev za nesto . E onda cekas pa kad dodjes oni ti kazu bogomi nemamo tablica dok se raspise tender. I tako dolazis i gubis vrijeme 100 puta i kad ti konacno izdaju proslo mjesec dana . A datum na saobracajnoj tacno toliko vec prosao.

7
0
n necemo ljeba jes
07.07.2017. 12:16

Razlog su bijedan standard stanovnistva kao i nesposbnoost drzave da pojednostavi i ubza izdavanje saobracajnih dokumenata i tehnickih pregleda. tehnicki pregled vazi prekratko posebno za novija vozila. Da bi regsitrovao ili produzio registraciju gradjanin CG mora da uzme najmanje nedelju dana odmora dok se to u civilizovanim zemljama zavrsava za 1 minutu. Tacno onoliko kolko treba sluzbeniku da unese podatke u kompjuter i dok stampac odstampa novu saobracajnu knjizicu . Racun stize naknadno na kucnu adresu sa rokom placanja 30 dana.

6
0