Društvo

Marković u posjeti CERN-u

Premijer Duško Marković boraviće danas u radnoj posjeti Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, na poziv generalne direktorice CERN-a Fabiole Đianoti (Gianotti).
Marković u posjeti CERN-u
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vlade, programom je predviđen obilazak Sinhrociklotrona, CMS detektora, i Globalne LHC računarske mreže, sastanak sa bivšim generalnim direktorom CERN-a Hervigom Šoperom (Herwig Schopper) i sa crnogorskim studentima i naučnicima koji rade u CERN-u.

Marković će potpisati Memorandum o razumijevanju između Vlade i CERN-a, kojim Crna Gora postaje punopravna članica CMS eksperimenta (The Compact Muon Solenoid).

„Riječ je o jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, u kojem je angažovano oko 4.000 naučnika, inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta, među kojima su najeminentnije naučne institucije poput MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), Caltech i ETH Zürich“, pojasnili su iz Vlade.

Kako su naveli, potpisivanjem Memoranduma i cijela infrastruktura Velikog hadronskog sudarača (LHC) sa svom pratećom opremom, detektorima i računarskim sistemima, postaće dostupna crnogorskim istraživačima.

Sa Markovićem u posjetu CERN-u putuju i ministarka nauke Sanja Damjanović, potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Ljubiša Stanković i rukovodilac istraživačke grupe Univerziteta Crne Gore koja će raditi sa CERN-om na CMS projektu, Nataša Raičević, profesor Prirodno-matematičkog fakulteata.

(Mina)

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Akademik
07.07.2017. 08:59

Bravo za Crnu Goru.

3
0