Društvo

Vanbračna djeca u boljem položaju od rođenih u braku

Zakon o nasljeđivanju u slučaju sudskog spora u znatno bolji položaj stavlja djecu rođenu izvan bračne zajednice u odnosu na rođenu u braku, posebno u slučaju rođenja djeteta po smrti roditelja, zato što se brak smatra ništavnim nakon smrti jednog od supružnika.
Vanbračna djeca u boljem položaju od rođenih u braku
Portal AnalitikaIzvor

Ovu „rupu“ u Zakonu primijetio je podgorički advokat Nikola Martinović i podnio Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 23 Zakona o nasljeđivanju.

Sud je u decembru prošle godine pokrenuo postupak, uz ocjenu da ova zakonska norma ima diskriminatorski karakter i da se kosi kako sa Ustavom, tako i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Inicijativa

Član 23 glasi: „Kad ima djece iz ranijih brakova, djece rođene van braka, kao i djece koja se po zakonu smatraju da su rođena u braku ili usvojenika ostaviočevih, a imovina njegovog supružnika iznosi više od dijela koji bi mu pripao pri podjeli zaostavštine na jednake dijelove, svakom tom ostaviočevom djetetu, odnosno usvojeniku, pripada dva puta veći dio nego supružniku“.

- Imajući u vidu da je norma odredila zatvoren krug ostaviočeve djece i usvojenika, koji ne obuhvata svu djecu ostavioca, jasno je da norma člana 23 stavlja u različit položaj djecu ostavioca- upozorio je on.

Objašnjava da problem zakonskog uspostavljanja nejednakosti i diskriminacije leži u odrednici „tom ostavičevom djetetu“.

Kao najozbiljniji primjer diskriminacije po tom osnovu on ukazuje na položaj djeteta koje je rođeno u braku ostavioca sa supružnikom-nasljednikom i njegovog rođenog brata/sestre koje je rođeno poslije smrti ostavioca.

- Dijete rođeno poslije smrti ostavioca smatra se njegovim djetetom, ali ovo dijete nije rođeno u braku, jer Porodični zakon član 45 propisuje da brak prestaje smrću jednog supružnika – objašnjava Martinović.

Ako bi se konsekventno primijenila norma člana 23, tada bi braća/sestre, ističe on, koji su rođeni za života ostavioca u njegovom braku, bili u nepovoljnijem položaju od svog brata/sestre koji je rođen/a, poslije smrti ostavioca, od iste majke i istog oca.

Martinović smatra da je problem ove norme u odrednici „tom djetetu“, jer bi bez nje norma imala jasnu primjenu na svako od djece ostavioca, odnosno pravo na uvećanje svog nasljednog dijela imalo bi pod jednakim uslovima svako od djece, dok bi smanjenje bilo primjenjivo samo na nasljedni dio supruga ostavioca.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika