Abiznis

ZAIMOVIĆ: Ne treba očekivati dalji pad kamatnih stopa

Hipotekarna banka je i drugi kvartal ove godine završila uspješno i u skladu sa planom. Na kraju kvartala očekujemo neto profit od 2,3 miliona eura. Iako se bankarski sektor kontinuirano suočavag sa različitim izazovima, mi uspijevamo da ostvarimo postavljene ciljeve zahvaljujući, prije svega, klijentima, zaposlenima i akcionarima, izjavio je izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović u intervjuu Pobjedi.
ZAIMOVIĆ: Ne treba očekivati dalji pad kamatnih stopa
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Da li očekujete da banke u Crnoj Gori uvedu negativnu kamatu na štednju?

ZAIMOVIĆ: Ova tema je postala aktuelna nakon uvođenja negativnih kamata u većini banaka u EU, a medijski je postala interesantna nakon što je CBCG uvela negativnu tarifu na depozite koje komercijalne banke drže kod nje. Neke banke u okruženju su uvele nultu kamatnu stopu na depozite, što je otvorilo prostor za očekivanja da će, ukoliko se nastavi ovakva politika negativnih kamata Evropske centralne banke, i banke u Crnoj Gori početi sa negativnom kamatom.

Imajući u vidu negativnu reakciju javnosti, nije realno očekivati da će banke u CG početi sa tom praksom, ali ne bih isključio mogućnost da se naredne godine to počne raditi, prvenstveno kod većih depozita.

POBJEDA: Smatrate li da je margina između kamata na štednju i na zajmove prevelika u Crnoj Gori?

ZAIMOVIĆ: Na prvi pogled, margina može izgledati velika. Postoji više faktora koji to prouzrokuju i uglavnom sam ih spomenuo u odgovoru na prethodno pitanje. Ali je činjenica da postoji prostor za njeno smanjenje i mislim da je realno to očekivati, imajući u vidu pojačanu konkurenciju među bankama koje posluju na našem tržištu, kao i trend smanjenja aktivnih kamatnih stopa.

POBJEDA: Očekujete li dalji pad kamata, kako na štednju, tako i na zajmove?

ZAIMOVIĆ: Imajući u vidu da je trend smanjenja kamatnih stopa intenzivno prisutan već oko tri godine, očekujem da u narednom periodu dođe do stabilizacije visine kamatnih stopa. Kamatne stope po kojima se zadužuju kvalitetne kompanije su veoma konkurentne i za dosta veća i razvijenija tržišta od crnogorskog.

POBJEDA: Kako komentarišete najavu guvernera da će insistirati na sprovođenju zakona o tzv. podgoričkom modelu?

ZAIMOVIĆ: Činjenica je da ovaj model rješavanja loših kredita nije imao uspjeha. Nedavno je guverner pokrenuo inicijativu za izmjenama postojećeg modela, kako bi stvorio okvir i dodatno motivisao banke da, koristeći ta rješenja, smanje nivo loših kredita.

Hipotekarna podržava svaku ideju čiji je cilj razvoj i unapređenje regulatornog okvira i koja klijentima daje mehanizme za bolje upravljanje imovinom.

Očito su procjene CBCG utemeljene na pokazateljima koji opravdavaju insistiranje i držanje fokusa da predloženi model zaživi.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p pirane
07.07.2017. 07:59

u svim zemljama kamatne stope su pale ikrecu se od 0.5 do 1.5% samo je nasim izjelicama malo.vazda vam je malo i uvijek ce vam biti malo.

1
1