Abiznis

Vlada utvrdila predlog Zakona o privrednim društvima

Stvaranje takvih uslova poslovanja koji će svim poslovnim subjektima omogućiti da postanu relevantan i ravnopravan učesnik na jedinstvenom evropskom ekonomskom prostoru jedan je od ključnih ciljeva donošenja novog Zakona o privrednim društvima.
Vlada utvrdila predlog Zakona o privrednim društvima
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila novi i sveobuhvatniji predlog Zakona o privrednim društvima u koji su uvrštene preporuke EU koje nisu obavezujuće, ali koje će ga znatno poboljšati.

„Ministarstvo ekonomije planira da se kroz javnu raspravu, koja će uskoro biti pokrenuta, obave i dodatne konsultacije sa svim zainteresovanim asocijacijama i udruženjima privrednika, kako bi imali što potpuniji uvid mišljenje i stavove zainteresovanih strana za jedan od najvažnijih sistemskih zakona uopšte, a svakako najznačajniji za poslovanje privrednih društava. Imajući sve to u vidu, trajanje javne rasprave ćemo sa 40 proširiti na 60 dana“, kazao je generalni direktor Direktorata za industriju i preduzetništvo Goran Nikolić nakon sjednice Vlade.

Ključna komponenta rada nakon izrade Zakona biće, kako je kazao, da se obezbijedi da sve grupe, koje su na bilo koji način uključene u implementaciju, budu obučene ili informisane. Neke od tih aktivnosti, posebno u vezi sa edukacijom javnosti, će biti sprovedene u koordinaciji sa Privrednom komorom i drugim udruženjima, kao i sa drugim informisanjem u sklopu reformi.

„Ovaj Zakon, kao dio pravnog sistema kojim se regulišu statusna pitanja privrednih subjekata, redovno je usaglašavan s većinom ključnih promjena u privrednom pravu Evropske unije, a izmjenama i dopunama iz 2011. godine ostvaren je visok stepen usklađenosti. Ipak, kako zbog nekih koncepcijskih neprilagođenosti, tako i zbog pravno-tehničke sistematike značajno opterećene brojnim izmjenama i dopunama, stav većine stručnjaka u ovoj oblasti, bio je da je neophodno donijeti novi Zakon o privrednim društvima“, kazao je Nikolić.

On je podsjetio da je za potrebe izrade Zakona formirana multiresorna radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstva ekonomije, Ministarstva finansija, Privrednog suda Crne Gore i Privredne komore Crne Gore.

„U proces izrade Nacrta bili su uključeni i predstavnici Poreske uprave, Centralnog registra privrednih subjekata i neke poslovne asocijacije čiji su komentari i sugestije značajnim dijelom uključeni u Nacrt zakona. Osim toga, Radna grupa je dobila i određene komentare od stručnih lica van Crne Gore koji su takođe veoma pažljivo razmatrani i ugrađeni u Nacrt“, kazao je Nikolić.

On je pozvao sve privredne subjekte da se aktivno uključe u javnu raspravu koja će uskoro biti pokrenuta i daju svoj doprinos u izradi ovog važnog dokumenta.

Portal Analitika