Abiznis

Veliko interesovanje za program “Stop sivoj ekonomiji”: Na cijeni mjesta u PU

Nezaposleni visokoškolci, mlađi od 30 godina, iskazali su veliko interesovanje za uključivanje u program “Stop sivoj ekonomiji”. Na javni poziv Zavoda za zapošljavanje prijavila su se 423 lica, a u program može biti uključeno 145 mladih visokoškolaca, na period od četiri mjeseca.
Veliko interesovanje za program “Stop sivoj ekonomiji”: Na cijeni mjesta u PU
Portal AnalitikaIzvor

Najveće interesovanje iskazala su nezaposlena lica iz opština sjeverne regije (234), zatim, iz centralne (144), dok je najmanje interesovanja bilo iz opština južne regije. Za osposobljavanje i zapošljavanje na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima Poreske uprave javilo se 195 lica, dok je 119 lica najviše zainteresovano za podršku i pomoć službenim licima Uprave policije, a 109 službenim licima Uprave za inspekcijske poslove.

Programski partneri su pripremili testove poznavanja propisa iz oblasti rada Poreske uprave, Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije i testirali 334 kandidata zainteresovana za učešće u programu. Konačna rang lista biće utvrđena za dan-dva i objavljena na sajtu Zavoda za zapošljavanje.

Sporazum

U toku je zaključivanje sporazuma između ministarstava rada i socijalnog staranja, finansija, unutrašnjih poslova, Zavoda za zapošljavanje, Poreske uprave, Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove. Na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima Poreske uprave predvidjeno je 80 visokoškolaca, Uprave policije 35 i Uprave za inspekcijske poslove 30 lica.

Realno je očekivati da će osposobljavanja i zapošljavanja mladih na poslovima sprečavanja neformalnog poslovanja početi nakon predstojećih praznika.

Odlukom Upravnog odbora Zavoda, za finansiranje ovog programa, odobreno je 350.000 eura. Učesnici će se zaposliti, u programu, na određeno vrijeme, uz mjesečnu zaradu u neto iznosu od 300 eura, obezbijeđene troškove prevoza od mjesta prebivališta do mjesta rada, za učesnike van mjesta prebivališta.

Podrška

Cilj programa je podrška mladima u rješavanju problema nezaposlenosti podizanjem njihovih radnih kapaciteta, podrška suzbijanju sive ekonomije i borbi protiv neformalnog poslovanja.

Program je namijenjen nezaposlenim licima sa stečenim visokim obrazovanjem, mlađim od 30 godina i sa radnim iskustvom od najmanje devet mjeseci.

Oni će biti uključeni na poslovima: pružanja tehničke podrške i pomoći pri registraciji poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranja, kontroli ispravnosti registracionih prijava i rješenja o registraciji, primjeni pozitivnih poreskih propisa, prijemu i obradi poreskih prijava, obradi i sređivanja poreskih evidencija, radu call centara, realizaciji Projekta „Budi odgovoran“ i drugim poslovima. (Dnevne novine)

Portal Analitika