Društvo

Uspješno završena vježba ''Zajednički izazov 2017''

Međunarodna vojna vježba ''Zajednički izazov 2017'' (Common Chalenge 2017) zvanično je danas zatvorena u kasarni ''Breza'' u Kolašinu.
Uspješno završena vježba ''Zajednički izazov 2017''
Portal AnalitikaIzvor

Na Danu visokih zvanica koji je organizovan na poligonu ''Lipovo'', prikazan je dio sposobnosti učesnika vježbe iz oblasti alpinistike, te planiranja i izvođenja operacija u planinskom rejonu.

Tom prilikom, ministar odbrane mr Predrag Bošković čestitao je učesnicima na uspješno izvedenom zadatku, i istakao da ovakve vježbe čine da se dodatno ojačaju dobri odnosi sa državama partnerima, te da se razmjenom iskustava i znanja značajno utiče na poboljšanje nivoa sposobnosti da se kvalitetno odgovori bezbjednosnim izazovima, kojih je danas u svijetu sve više.

''Učestvujući u vježbi ''Zajednički izazov 2017'' zajedno sa Austrijancima i Makedoncima, koji nisu članice NATO, pokazujemo našu otvorenost za saradnju u svim inicijativama koje ne osporavaju naše članstvo'', istakao je ministar Bošković.

boskovic

Takodje, ministar Bošković je naglasio da će Vojska Crne Gore u narednom periodu nastaviti da unapređuje saradnju sa Austrijancima u oblasti planinskog ratovanja.

Danu visokih zvanica, osim ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnika Ljubiše Jokića, prisustvovali su načelnik Generalštaba Armije Makedonije general-potpukovnik Metodije Veličkovski, zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije, general-potpukovnik Bernhard Bair, kao i veliki broj vojno-diplomatskih predstavnika akreditovamih u Crnoj Gori.

Vježba ''Zajednički izazov 2017'' je multinacionalna NATO/PfP vježba na terenu koja je od 27. juna do 6. jula realizovana u rejonu za planinsku obuku Lipovo. 

Cilj vježbe, u kojoj je učestvovalo oko 300 pripadnika oružanih snaga Crne Gore, Austrije i Makedonije, predstavlja razvoj sposobnosti planinskog ratovanja i unapređenje kapaciteta oružanih snaga zemalja učesnica da zajednički odgovore svim izazovima. 

Portal Analitika