Abiznis

Đukanović: Građani će plaćati izlazak A2A iz EPCG

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović, kazao je da će crnogorski građani morati narednih sedam godina da otplaćuju iznos od 250 miliona eura italijanskoj kompaniji A2A zbog izlaska iz vlasničkih i upravljačkih struktura Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).
Đukanović: Građani će plaćati izlazak A2A iz EPCG
Portal AnalitikaIzvor

- To znači novo zaduživanje Crne Gore, odnosno da će građani morati da plate promašenu politiku DPS-a - istkao je Đukanović na konferenciji za medije DF-a organizovanoj u holu Skupštine.

On je naveo da je privatizacija EPCG koruptivan posao crnogorskih vlasti sa italijanskom kompanijom. Đukanović je podsjetio da je Vlada prilikom privatizacije umjesto grčke ponude koja je bila bolja za 100 miliona eura izabrala kompaniju A2A koja je obećala veće investicije koje, kako kaže on, nisu realizovane.

Đukanović je rekao da se ovih dana priča da su plate u EPCG povećane 10 odsto, ali da to nije istina.

- Radi se o šest do sedam procenata. U prethodnih sedam osam godina broj zaposlenih u EPCG smanjen je za više od 500 radnika. Kada se sve to izračuna, možemo konstatovati da je EPCG za troškove isplate zarada uštedjela oko četiri miliona eura na godišnjem nivou. EPCG je u startu oštećena preko 100 miliona eura, a šta se dešavalo u prethodnom periodu – tu se radio o nekoliko stotina miliona eura koje je mogla da ima ova država na način što bi se izgradili novi elektro-energetski objekti, ali od toga nije bilo ništa - naglasio je Đukanović i dodao da će ista sudbina zadesiti i Kombinat aluminijuma Podgorica.

- Tužilaštvo ćuti, država ćuti, a građani Crne Gore trpe štetu i moraće da vraćaju dugove koje je napravila Vlada na čelu sa DPS-om - poručio je funkcioner Fronta.

Poslanik DF-a Branko Radulović kritokovao je bivšeg i sadašnjeg vrhovnog državnog tužioca – Ranku Čarapić i Ivicu Stankovića, i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića jer nisu odgovorili na prijavu koju je DF podnio prije šest godina zbog privatizacije EPCG.

On je naveo da izlazak A2A iz EPCG ne pokazuje samo ''kriminalno djelovanje organizovane grupe'', već da otvara nova pitanja.

- Šta će biti sa novim hidroelektranama? Šta će biti sa drugim blokom Termoelektrane? Sta će biti sa Pivom u posljednjem vodotoku? Da li će se defnitivno staviti ad acta suludi projekat (hidroelektrane) na Morači? - pitao je Radulović.

On je poručio da treba preuzeti dvije trećine vlasničkog udjela u EPCG i krenuti u profesionalizaciju kompanije.

Portal Analitika