Abiznis

Intenzivne kontrole legalnosti rada lica koja izdaju smještajne kapacitete

Poreska uprava je u sklopu aktivnosti na praćenju turističke sezone nastavila akciju započetu tokom ljeta 2016. godine, kojom se ciljno prati i provjerava regularnost rada fizičkih lica koja se bave rentiranjem smještajnih kapaciteta, i to duž cijele crnogorske obale.
Intenzivne kontrole legalnosti rada lica koja izdaju smještajne kapacitete
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Poreske uprave, poreski inspektori svakodnevno sprovode kontrole u cilju utvrđivanja da li predmetna lica posjeduju neophodne dozvole za obavljanje djelatnosti izdate od strane organa lokalne samouprave, da li posjeduju opštu poresku registraciju, na šta su obavezni, i da li po osnovu stečenih prihoda uredno prijavljuju i plaćaju porez. 

U slučaju utvrđivanja nepravilnosti primjenjuje se mjera zabrane obavljanja djelatnosti zatvaranjem objekata u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji i Zakonom o sprječavanju nelegalnog poslovanja.

''U toku prethodnih nedjelju dana poreska inspekcija izvršila je 178 provjera po ovom osnovu, a svim licima kod kojih su utvrđene nepravilnosti, od kojih je većina sa teritorije Ulcinja, naloženo je izvršenje opšte poreske registracije i podnošenje prijava kojima se utvrđuju obaveze po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i uplata istog u roku 10 dana. 
Ova akcija će biti nastavljena, pa je do kraja jula planirano da se na teritoriji Bara i Ulcinja izvrši 1.313, a na teritoriji Budve, Kotora i Tivta 1.700 nadzora po ovom osnovu.
Takođe, Poreska uprava je incirala saradnju sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Upravom za inspekcijske poslove -  Turističkom inspekcijom, lokalnim samoupravama i udruženjima privrednika, kako bi se koordinisanim aktivnostima riješio problem neregularnog poslovanja i sankcionisala nelojalna konkurencija u ovoj djelatnosti'', navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, treba imati u vidu i da je, radi edukacije poreskih obveznika o poreskim obavezama po osnovu obavljanja ove djelatnosti, Poreska uprava u predsezoni 2016. i 2017. godine, u saradnji sa Unijom poslodavaca i lokalnim samoupravama, organizovala kampanju „Poreski karavan“, na kojoj su zainteresovana lica dobila sve informacije relevantne za poštovanje poreskih propisa u ovoj oblasti. 

''Poreska uprava podsjeća sva lica koja se bave djelatnošću izdavanja smještajnih kapaciteta na obavezu posjedovanja poreske registracije, te prijavljivanja i plaćanja poreza po stvarnom dohotku, i poziva ista da u najkraćem roku izvrše zakonom propisane obaveze, imajući u vidu da bi se zatvaranje objekata u kojima su već smješteni gosti negativno odrazilo na njihov rejting na tržištu, ali i na dalje obavljanje djelatnosti'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika