Svijet

Hoće li EU obustaviti pregovore o članstvu Turske?

Turski ministar za pitanja EU Omer Čelik rekao da Ankara odbacuje bilo kakve predloge o odustajanju od pregovora o pristupanju Uniji.
Hoće li EU obustaviti pregovore o članstvu Turske?
Portal AnalitikaIzvor

On je u izjavi novinarima tokom pojsete evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana rekao da poslanici EU griješe što pozivaju na obustavu pregovora o članstvu sa Turskom, prenosi Rojters. Očekuje se da će Evropski parlament danas izglasati takav predlog, navodi britanska agencija.

Čelik je rekao da će eventualno glasanje Evropskog parlamenta za suspenziju pregovora o članstvu Turske ostati zabilježeno u istoriji kao "užasna greška".

Čelik u Ankari razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, nekoliko sati prije pravno neobavezujućeg glasanja Evropskog parlamenta o suspendovanju pristupnih pregovora sa Turskom zbog stanja ljudskih prava i demokratije u toj zemlji.

Čelik je rekao da Turska očekuje "snažnu solidarnost" od evropskih poslanika. "Umjesto toga, čujemo pozive da se pregovori suspenduju, što je krajnje pogrešno", rekao je Čelik.

On je rekao i da Turska nikad neće prihvatiti bilo kakav predlog za novo definisanje odnosa EU i Turske kroz niz sporazuma o imigraciji, borbi protiv terorizma i trgovini.

Turska ima status kandidata za članstvo u EU od 1999. godine, a pristupne pregovore je započela 2005. godine.

B92

Portal Analitika