Kultura

Otvorena izložba „Od predjela ka znaku“ - omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi

Izložba „Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi, otvorena je u Dvorcu kralja Nikole u Baru, u okviru likovnog programa 30. Barskog ljetopisa.
Otvorena izložba „Od predjela ka znaku“ - omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi
Portal AnalitikaIzvor

Izložba je dio programa obilježavanja jubileja - 110 godina od rođenja Petra Lubarde i 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Mila Milunovića.

Izložbu je otvorio prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture, koji je rekao: “Djelo dva velikana u kontekstu jubileja, prvi put se u okviru jubilarnog Barskog ljetopisa povezuje i intergriše u formi zajedničke postavke koja  njihovo slikarstvo inovativno predstavlja publici, i koja još jednom svjedoči autentičnost i samosvojsnost koja djelima Lubarde i Milunovića obezbjeđuje sasvim posebna mjesta u crnogorskoj kulturi. Jubilej je pokrenuo ideju o jedinstvenoj postavci koja otvara prostore novih promišljanja o najreprezentativnijim djelima Milunovića i Lubarde. Ovaj promišljen, sadržajan presjek vodi nas u godine njihovog najplodnijeg stvaralaštva.”

“Snažan uticaj crnogorskog identiteta i važna internacionalna iskustva umjetničkih centara za koje su bili vezani, neodvojivi su dio pokretačke snage kojim su Milunović i Lubarda uticali na generacije umjetnika i razvojne puteve crnogorske i jugoslovenske umjetnosti. I danas je njihov rad organski dio stvaralačkog impulsa naših brojnih umjetnika i bitna referenca crnogorskog kulturnog prostora,” dodao je ministar.

Mr Milun Lutovac, selektor likovnog programa Barskog ljetopisa, govorio je o životu i djelu dva velikana crnogorske umjetnosti.

Na izložbi koja će biti otvorena do 26. jula predstavljeni su radovi iz poslijeratnog perioda, kada su Milunović i Lubarda dostigli zenit svog likovnog stvaralaštva. 

Izložba je oganizovana u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore. Autori postavke su istoričarke umjetnosti Ljiljana Karadžić i Snežana Ivović i selektor likovnog programa Barskog ljetopisa, Milun Lutovac.

 

Portal Analitika