Muzika

Who See: Svakodnevni život Crnogoraca u tri minuta

Najpoznatiji crnogorski hip-hop duo Who See nakon trogodišnje pauze objavio je novi album "Pamidore“ u izdanju Lampshade Media koji je izazvao pravo oduševljenje publike.
Who See: Svakodnevni život Crnogoraca u tri minuta
Portal AnalitikaIzvor

Taman kad smo, u skladu sa vremenom, ponovo počeli da pjevušimo "Đe se kupaš“, Who See nam je dao “masu“ nove muzike. Počelo je spotom za pjesmu "Naselje“ koju su objavili mjesec dana prije izlaska albuma i tako su nam s plaže skrenuli misli na komšiluk. Da je njihov komšiluk zaista tako zanimljiv svjedoči i Dedduh koji u intervjuu za B92 otkriva da su mnogi od njih pošto-poto željeli da se pojave u spotu. 

“Zbore da 'oće oni u spot. Mnogo im se sviđa, a mi uživamo u tome koliko naše komšije i sugrađani podržavaju to što radimo. Neprocjenjivo. Ovo nije prvi put da nas podržavaju. Ljubi vas Deda“, kaže Dejan Dedović Dedduh za B92.

Još uvijek ne znaju za koju pjesmu snimaju sljedeći spot, a ne žele ni da se klade na to koja će biti najveći hit. Jasno nam je da se sa albuma Who See-ja nijedna pjesma ne izdvaja. Znate, to je kao sa djecom. “Pamidore“ su pripremali godinu i po dana iako, kako nam Dedduh kaže, ima osjećaj kao da je trajalo čitavu deceniju. Ne brinite, nije bilo većih nesuglasica sa Noyzom, a srećom, sa svojim prijateljem i kolegom svađa se samo oko muzike. 

 </p>

“Kao i svaka grupa koja traje i radi prolazimo kroz neprijatne momente. Sreća, pa se to tiče kreativnog dijela posla. Zamislite kad bismo se svađali oko para... ili žena“, iskren je Dedduh.

A kad smo kod žena, pjesma “Mali tribali“ na prvo slušanje mnogima se dopala, a govori o momku koji je posvetio tetovažu devojci iz prošlosti. “Zaboravio sam na nju, al' ostao mi je tatu“, stihovi su ove zabavne priče, oprostite - pjesme. Nas je zanimalo kakva je to fatalna djevojka vrijedna tetovaže, ali Dedduh kaže da nije to do đevojaka – “Više mi se čini da nešto nije u redu s momcima“.

Inače, Who See je 2013. godine predstavljao Crnu Goru na Evroviziji, a pjesma “Igranka“ koja je postala hit, na takmičenju nije dobro prošla. 

“Neđe je zapelo, ali se nismo nikad bavili time, a i ne interesuje nas. Imamo mnogo posla“ 

 </p>

Činjenica da svakodnevni život Crnogoraca mogu da upakuju u tri minuta dovela je do čestih poređenja sa Monteniggersima. Naravno, to im ne smeta, štaviše. 

“Monteniggers su bili i ostali ponos crnogorskog hip-hopa. Kad nas upoređuju s njima prija nam, ali ne mislimo da smo isti, naprotiv“, kaže Dedduh, koji takođe ne smatra da dobri reperi dolaze samo iz Boke - “Ima ih svuda“ 

A šta misli o aktuelnoj muzičkoj sceni u regionu? 

"Mnogo toga ima dobrog, stvarno, u svim žanrovima. Ne bih da izdvajam jer poznajem mnogo kolega. Slušam domaću muziku, a i zavrtim masu toga kad mi se ukaže rijetka prilika da javno pustim set“, zaključuje u razgovoru za B92 najavljujući veselo ljeto.

Pamidore

Naslovna strana albuma pravi je omaž paradajzima, a svaki od njih predstavlja nekog lika iz pjesme. Sve je to djelo Linncha i Noyza kojima je grafički dizajn zapravo profesija.

 </p>

Portal Analitika