Abiznis

Ipak bez kazne za bankare: Nije prihvaćen prijedlog CBCG

Ministarstvo pravde nije prihvatilo prijedlog Centralne banke (CBCG) da se u zakon o prekršajima ugrade direktive EU koje za najteže prekršaje u bankarskom poslovanju propisuju novčane kazne za fizičko lice, odnosno bankare do pet miliona eura.
Ipak bez kazne za bankare: Nije prihvaćen prijedlog CBCG
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je prošle sedmice usvojila Prijedlog izmjena zakona o prekršajima, ali nije uvažila taj osnovni, nego alternativni predlog CBCG koji je dostavljen tokom javne rasprave, po kojem je najveća kazna 30 hiljada eura.

Pobjeda piše da je predložena kazna za bankare smanjena 166 puta.

U prihvaćenom predlogu CBCG se kaže da se za prekršaje u vezi sa bankarskim poslovima novčana kazna može propisati u visini najviše do dvostrukog maksimuma propisanog u članu 24 Zakona o prekršaju, a za najteže prekršaje ona se može propisati posebnim zakonom.

Iz CBCG su podsjetili da su važeće kazne za prekršaje u bankarskom poslovanju od pet hiljada do 15 hiljada eura za banke i druga preduzeća, odnosno od 500 do hiljadu eura za odgovorne u bankama i drugim preduzećima.

CBCG je, pozivajući se na direktive EU, između ostalog, predložila da se za najteže prekršaje iz te oblasti novčana kazna može propisati za banke i druga preduzeća u visini do deset odsto ukupnog godišnjeg neto prihoda, za obračunsku godinu koja je prethodila godini u kojoj je prekršaj učinjen, a za fizička lica do pet miliona eura.

Iz CBCG su kazali da je u procesu pristupanja EU Crna Gora dužna da usaglasi nacionalno sa EU zakonodavstvom.

“To se odnosi i na zakone o bankama i o sanaciji banaka. CBCG je zato kroz nedavnu javnu raspravu o Nacrtu izmjena zakona o prekršajima, inicirala da se za prekršaje u vezi sa bankarskim poslovanjem propišu kazne u skladu sa EU direktivama”, rekli su Pobjedi iz CBCG.

Oni su ranije objasnili da će, u zavisnosti od toga da li će predlog biti prihvaćen, CBCG odrediti dalje korake. Ostaje da se vidi da li će se za najteže prekršaje u bankarskom poslovanju odrediti kazne posebnim zakonom.

Nakon što je usvojen Prijedlog izmjena zakona o prekršaju iz Vlade je saopšteno da se njime poboljšavaju pojedine odredbe kako bi se otklonili nedostaci, precizirao sadržaj prekršajnog naloga i uskladilo sa podsticajnim mjerama. Cilj je, kako je objašnjeno, efikasnija primjena.

Pobjeda

Portal Analitika