Muzika

Žuti Serhatilić: Podgoričani su najbolji hor na svijetu

Bard crnogorske izvorne pjesme Šukrija Žuti Serhatlić, u pratnji Velikog narodnog orkestra održaće sjutra veče koncert na Trgu nezavisnosti, pod okriljem manifestacije “Podgoričko ljeto 2017”.
Žuti Serhatilić: Podgoričani su najbolji hor na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Biće to idealna prilika da Podgoričani i njihovi gosti, tokom večernjih sati, odmore od žaropeka, požele dobrodošlicu vikendu, uživaju u dobro poznatim etno standardima i pozdrave legendu domaće scene – u trenutku kada bilježi 42 godine plodonosne karijere.

Žuti je obišao brojne lokacije, snimio i albuma i singlova, ali Dnevnim novinama pred sjutrašnji susret s publikom iskreno priznaje da je najizazovnije predstaviti se svojima i to na domaćem terenu.

Dodatnu draž priči daju Podgoričani – stanovnici grada u kome, kako jednom prilikom Žuti reče, “nema ni kuće ni avlije koja ne zna da pjeva”.

“Podgoričani su najbolji hor na svijetu! Velika je obaveza nastupiti pred njima. Bez obzira na to što sam obišao čitav svijet i nastupao na mnogim scenama, najveći izazov mi je koncert pred Podgoričanima i tada imam najveću tremu. Zato što svi znaju da pjevaju, to je stvar prestiža. Ali, čim krenu prvi taktovi kompozicija – ta trema nestane i sve ide kako treba. Prije četiri-pet godina, održao sam koncert ispred dvorca kralja Nikole na Kruševcu, takođe u okviru ‘Podgoričkog ljeta’. Sada je još veći izazov i drago mi je što je dosta manifestacija ove godine na Trgu nezavisnosti, što ću biti jedan od reprezenata izvorne i starogradske muzike i što Sekretarijat za kulturu i sport prepoznaje nešto što radimo toliko godina”, objašnjava Žuti.

Organizatori koncerta saopštili su da Veliki narodni okestar čine eminentni akademski muzičari: Ivan Peković (harmonika), Vili Ferdinandi, Boban Janković, Ivan Papović, Damir Merdžanić, Ivan Stanojević (violina), Lela Pešić (flauta), Nikola Ralević (klarinet), Đoko Beatović (gitara), Dragan Janković (klavijatura), Mladen Popović (violončelo), Boban Aleksić (bass), Safet Serhatlić (bubanj), Renata Perazić i Vjera Nikolić (vokal).

Svi zajedno, podvlači Žuti, podsjetiće goste na ono što je plod prošlosti i sadašnjosti – biće mjesta i za nove numere s aktuelnog albuma “Stani zoro”, inače originalnog domaćeg muzičkog djela.

“Mislim da je i publika željna ovakvih koncerata. Imaće priliku da čuje ono što smo stvarali svih tih godina i neke nove kompozicije – one ne odstupaju od tradicije Podgorice i Crne Gore, a stvorili su ih naši kompozitori. Predstaviću ta djela Mirsada Serhatlića, Ima Abdovića, Slavena Knezovića, pjesme koje se vrlo rado slušaju ali malo je prilika za emitovanje. Neke tekstove pisali su Ljubo Jovović, Rajko Joličić, Ruždija Krupa, Minja Perić…”, prisjeća se Žuti.

Ne možemo pobjeći od starogradskog zvuka

Nažalost, sve je manje onih koji izvornu muziku čuvaju od zaborava, naročito imajući u vidu da je znatan dio današnje omladine opijen nekim čudnim, komercijalno-savremenim zvucima, namijenjenim da zgrne novac i opstane na kraće staze.

Uprkos tome, Žuti je uvjeren da starogradskoj muzici neće naškoditi zub vremena, a pohvalio je i pojedine kolege koje na profesionalan način brinu o pomenutim simbolima jednog vremena i naroda.

“Nikada mi ne možemo pobjeći od starogradske muzike. Vraća joj se uvijek i staro i mlado. Drago mi je što se starogradska muzika oblači u novo ruho. Ljudi koji znaju to da rade, poput, recimo, Vladimira Maraša, Piva jazz benda, obrađuju i predstavljaju tu muziku upravo onako kako treba. Svijet prepoznaje to kao nešto lijepo. Da pomenem još i duo Darko Nikčević – Srđan Bulatović, koji su na novom CD-u obradili tradiconalnu muziku naše zemlje. To je dobro za kulturu zemlje”, zaključuje Žuti.

Mlada Đina Mićović je nasljednica Cicvarić

Gosti sjutrašnjeg koncerta biće Branka Šćepanović, grupa Perper i mlada vokalna umjetnica Đina Mićović. Žuti je, između ostalog, privilegovan zbog mogućnosti da ukaže povjerenje jedanaestogodišnjoj Mićović, za koju mnogi kažu da je nasljednica čuvene Ksenije Cicvarić.

“Uvijek na mojim koncertima želim da predstavim mlade ljude. Sjetim se mojih početaka, kako su me tada podržavali, recimo, pokojna Ksenija, zatim Branka Šćepanović, koja je tada bila ime u Beogradu, Zoran Kalezić, Ljubo Đurović… Svi smo mi počeli u Domu omladine ‘Budo Tomović’ i danas to traje. Pri folklornom ansamblu, imamo sekciju mladih pjevača, sa kojima radimo. Među njima je Đina, koju zovem slavuj Podgorice i Crne Gore. Kolege kažu da je nasljednica Cicvarić. Ima li išta ljepše nego predstaviti mlade snage i pokazati ljudima da starogradska muzika nikada neće izumrijeti iz Podgorice. Šta reći za Peper, Maneta, Popaja, Nikolu… koji su se vrlo rado odazvali pozivu i predstaviće svoje kompozicije”, otkriva Žuti.

Dnevne novine

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.