Turizam

Očekuje se rekordna sezona: Ovogodišnji promet preći će milijardu

Ovogodišnja turistička sezona počela je mnogo ranije nego što se očekivalo i već se sada može reći da će ostvareni promet na kraju godine biti veći od milijardu eura, što je, prvenstveno, rezultat minulog rada i bolje avio-dostupnosti.
Očekuje se rekordna sezona: Ovogodišnji promet preći će milijardu
Portal AnalitikaIzvor

To je u razgovoru za Dnevne novine kazao predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik Montenegro Stars hotelske grupe Žarko Radulović.

“Očigledno je da se sezona “zahuktala” mnogo ranije nego proteklih godina. Cijeli jun, pa i dio maja, ličio je na špic sezone i to su mogli svi da primijete. Već danas imamo gužve po svim gradovima na primorju kao da je 15. ili 20. jul. To nije samo u Budvi, već i u Kotoru, Tivtu, Ulcinju i Baru. Oko milijardu eura prometa imaćemo ove godine, onog evidentnog koji prolazi kroz fiskalne račune. Ukupan promet će biti i nešto veći jer siva zona ekonomije i dalje postoji, ali mi se čini da je manja”, rekao je Radulović.

Očekivanje da će ovogodišnji turistički promet dostići milijardu eura i premašiti 900 miliona ostvarenih 2016. ranije je istakla i direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić, a ukoliko se ono ostvari, to će biti novi rekord turističke privrede Crne Gore.

Gosti iz SAD, Emirata, Australije…

Prema Radulovićevim riječima, u hotelima Montenegro Stars grupe – Splendidu, Montenegru i Blue Staru trenutno imaju goste iz cijelog svijeta, a znatan broj njih je iz Australije, Kanade, SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za to je, kako kaže Radulović, najviše zaslužna bolja avio dostupnost koja je bila ključna u privlačenju gostiju sa daljih tržišta.

“Ove godine imamo već četiri low cost kompanije, veći broj čarter letova, otvorili smo tržišta Skandinavije, Poljske, Litvanije, Estonije, Letonije, Češke, Mađarske.. Fly Dubai je tu i već daje rezultate, pa u skoro svakom hotelu sada možete vidjeti goste iz Emirata”, istakao je Radulović.

Osim avio-dostupnosti, on zasluge za dobar početak sezone daje minulom radu jer, kako dodaje, “u turizmu se ništa ne dešava preko noći”.

“Mi radimo danas za iduću godinu ili možda za onu poslije nje. To je postupnost i turistički radnici su svih ovih godina od 2009. radili veoma mudro i dokazali da je turizam jedna od najvitalnijih grana crnogorske privrede. Unapređivali smo poslovanje i opstali i, evo, došla je godina u kojoj se rezultati tog rada vide”, ukazuje Radulović i dodaje da se već sada treba pripremati za iduću godinu, koja će sigurno biti kao ova, ako ne i bolja.

Rusa kao prošle godine

On ističe da je uoči aktuelne sezone bilo nedaća i krivih momenata sa ruskim tržištem, ali je, navodi, na kraju sve ispalo relativno dobro.

“Broj turista iz Rusije sada je na nivou od prošle godine. Nijesu ništa slabiji, možda malo pada broj turista koji dolaze putem turoperatora, ali individualne rezervacije i dolasci rastu i prave balans. Ukrajina je malo slabija jer se pojavila Turska kao opasan konkurent ove sezone i u ovom trenutku je za budžetne turiste, koji su kod nas išli u privatni smještaj, sada Turska dosta atraktivna”, zaključio je Radulović.

Ako želimo rast, moramo poraditi na sebi

“Perspektive crnogorskog turizma su dosta dobre, ali da bi se one održale i rasle moramo poraditi sami na sebi. Moramo urediti državu, učiniti destinaciju korektnom, gostoprimljivom. Nešto od toga već imamo, ali ne smijemo dozvoliti da jedan taksita pokvari odmor bilo kojem gostu, to država mora da uredi do iduće sezone. Druga stvar, treba da učimo one koji kada vide da je dobra sezona počinju da “divljaju” sa cijenama. Već je sad privatni smještaj drastično podigao cijene. U današnje vrijeme ljudi putem interneta mogu za pola sata da promijene destinaciju i odu negdje drugo, pa se lako može desiti onima koji su podigli cijene u privatnom smještaju da ostanu prazni i pored ovako dobre sezone. Zalud su nam brda lijepa i more čisto, ako nijesu ulice čiste, ako se mi ne ponašamo adekvatno, ako ne uredimo naša dvorišta”, smatra Radulović.

Dnevne novine

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.