Region

Proces protiv Šarića odgađa se već 11. put

Suđenje Darku Šariću zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina biće sjutra ponovo odgođeno i to je 11. put od početka godine, da ovaj postupak neće biti održan uglavnom zbog okrivljenih i njihovih branilaca.
Proces protiv Šarića odgađa se već 11. put
Portal AnalitikaIzvor

Šarić će se sjutra ipak pojaviti u sudnici Specijalnog suda, ali kao svjedok u postupku protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića (dok je bio ministar policije), zbog odavanja državne tajne. Najnoviji razlog otkazivanja suđenja za šverc kokaina je izostanak odbrane.

Sada je jedan okrivljeni insistirao da ga zastupa advokat koji je sprečen da dođe.

- Suđenje je odgođeno zbog izostanka više branilaca, pri čemu je za većinu njih postojalo zamjeničko punomoćje, osim u odnosu na jednog okrivljenog koji je izjavio da ne želi da ga bilo ko drugi brani osim njegovog branioca - kazali su za Blic u Višem sudu u Beogradu.

Novo suđenje je zakazano već za 7. jul, ali nije izvjesno da će se svi branioci pojaviti.

Prethodno suđenje 3. jula nije održano jer nisu bili prisutni advokati Dejan Lazarević i Danilo Šarić.

- Advokat Lazarević je tražio prijem kod mene i obavijestio me da zbog operativnog zahvata neće biti prisutan. Ne znam zbog čega se advokat Šarić nije pojavio - rekao je tada sudija Siniša Petrović, predsjedavajući tročlanog vijeća Specijalnog suda koje sudi optuženima za krijumčarenje kokaina.

Takođe, prije ova dva puta, suđenje je odgođeno u tri termina zbog bolesti optuženog Željka Vujanovića koji se tereti da je jedan od organizatora kriminalne grupe.

Od početka godine održano je sedam ročišta, a 11 puta je suđenje odgođeno. Suđenje je počelo od početka u septembru 2016. godine, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu osuđujuću presudu. Tom presudom je Šarić kao organizator grupe osuđen na 20 godina zatvora.

Pravosnažno je osuđeno 10 pripadnika grupe po sporazumima o priznanju krivice, i ove presude se koriste kao dokazi na suđenju ostalim optuženima.

Nadležni zamjenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić zatražio je tada od suda da se advokati kazne, jer nisu obezbijedili zamjenu za svoje nepojavljivanje. Odluka o tom zahtjevu nije donesena.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Portal Analitika