Abiznis

Agrokor preživio, kreditima ga spašava 20-tak banaka

Iz Agrokora je potvrđeno da im večeras na račun stiže kredit od 480 miliona eura. Osim Zagrebačke banke i Knighthead fonda, koji su već ranije pristali na kreditiranje, u novom kreditu za Agrokor učestvuje ukupno dvadesetak hrvatskih, ruskih, američkih i evropskih banaka.
Agrokor preživio, kreditima ga spašava 20-tak banaka
Portal AnalitikaIzvor

Tako je, na primjer, iz ruske VTB banke potvrđeno da učestvuje u kreditiranju, dok Sberbanka još razmišlja hoće li.

S obzirom na to da je u oba slučaja riječ o bankama koje su u državnom vlasništvu, očito je da se iz postupanja samo jedne od njih ne može iščitavati ruska državna politika bilo prema Agrokoru, bilo prema Hrvatskoj.

VTB ranije nije otkrio koliko bi bio njihov doprinos u kreditu od 400 miliona eura, ali su poručili na ne namjeravaju da prodaju svoja potraživanja prema Agrokoru što ih razlikuje od Sberbanke, čiji su čelni ljudi u nekoliko navrata izjavljivali da postoji mogućnost da prodaju svoja potraživanja u tom koncernu.

Danas se sastalo privremeni Odbor povjerilaca Agrokora. Specijalni povjerilac Ante Ramljak kazao je kako je Agrokor uspio da izbjegne stečaj.

- Prva tranša od 30 miliona eura iz današnjeg kredita biće isplaćena kooperantima i porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima do kraja jula. U sljedeće dvije do tri sedmnice slijedi isplata 100-postotnog duga tim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima (OPG). S današnjim danom smo završili fazu preživljavanja. Uspjeli smo da sačuvamo kompaniju, neće biti stečaja i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja - kazao je Ramljak.

Izvor: N1 Info

Foto: neweurope.eu

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
s stripovi I trikovi..
05.07.2017. 20:18

Držite se svojih prodavnica I pijaca, ovo je obmana u nizu.Kakve se prevare rade u nizu I nikako narod da skonta na lokalno trgovanje.Agrokoru nema spasa-novac je nesto a manipulatori kriju kanale nestanka.

1
0