Kultura

Simović umjesto Martinovića: Izabran novi umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike

Fondacija „Don Branko Sbutega“ koja je izvršni producent festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, imenovala je danas proslavljenog violinistu Romana Simovića za novog umjetničkog direktora festivala, saopšteno je Portalu Analitika iz rukovodstva ovog festivala.
Simović umjesto Martinovića: Izabran  novi umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike
Portal AnalitikaIzvor

Simović, inače član programskog savjeta Don Brankovih dana muzike, uključen je u život festivala od njegovog osnivanja i već je krenuo sa pripremama programa za 2018. godinu ovog najznačajnijeg festivala umjetničke muzike u Crnoj Gori.

Roman Simović je već godinama koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra, te osnivač i član gudačkog kvarteta Rubikon, a prepoznat širom svijeta kao umjetnik briljantne virtuoznosti i urođene muzikalnosti.

Njegovu bogatu biografiju čine nastupi u poznatim svjetskim salama i na najznačajnim festivalima, kao što su Festival Verbir, Bijele noći u Sankt Peterburgu, Uskršnji festival „Valerij Gergijev“ u Moskvi, Dubrovačke ljetnje igre, KotorArt, BEMUS i NOMUS.

Kao solista, svirao je sa Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom teatra „Marinski“, Simfonijom Nove Škotske u Kanadi, kamernim orkestrom „Franc List“ u Mađarskoj, kameratama Berna, Salcburga, te Poznanjskom i Praškom filharmonijom.

Sarađivao je s dirigentima kao što su Valerij Gergijev, Antonio Papano, Kristjan Jarvi, Jirži Belohlavek, i sa solistima poput Leonida Kavakosa, Šlomoa Minca, Itamara Golana, Julijana Rahlina, Мiše Majskog, Evgenija Kisina i Juje Vang.

Redovno održava majstorske kurseve u SAD, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izrealu, Italji. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine.

Dosadašnji umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike i jedan od osnivača festivala KotorArt, pijanista Ratimir Martinović, u svojstvu izvršnog direktora u narednom periodu će se intenzivnije posvetiti poslovima koji predstoje festivalu na planu stabilnog finansiranja i funkcionisanja u budućnosti.

- KotorArt Don Brankovi dani muzike su već osmislili dodatne programe i novine u smislu koncepta i pravaca razvoja festivala - zaključuje se u saopštenju uprave Don Brankovih dana muzike.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.